artikel

Regionala orättvisor för funktionshindrade

Lars Lemon fick MS när han var 48 år och blev snart aktiv i föreningar kring funktionshinder. Idag är han ordförande i HSO Järfälla-Upplandsbro och ordförande i Neuro. Hemsidan fick en intervju med Lars inför valet.

Hur är läget för de funktionshindrade i Järfälla?

–          Det är väl ganska bra men det går att förbättra. På riksnivå råder det stora skillnader i det stöd man får som funktionshindrad beroende på var man bor. Det gäller till exempel vilken tillgång man har till mediciner, läkarvård, färdtjänst och assistans. Jag känner folk som har tvingats byta hemort för att få sin medicin. Assistanstimmarna behövs för att ge de funktionshindrade ett värdigt liv, men nu skär man på många håll ned antalet timmar. Lars Lemon 001Varför ta bort timmar för de som behöver? Antalet assistanstimmar man fått beroende på behovet, det omprövas vartannat år. Då kallas man till möte och får vända ut och in på sig själv och berätta hur man fungerar. Det är ovärdigt.

–          Det är väl ganska bra men det går att förbättra. På riksnivå råder det stora skillnader i det stöd man får som funktionshindrad beroende på var man bor. Det gäller till exempel vilken tillgång man har till mediciner, läkarvård, färdtjänst och assistans. Jag känner folk som har tvingats byta hemort för att få sin medicin. Assistanstimmarna behövs för att ge de funktionshindrade ett värdigt liv, men nu skär man på många håll ned antalet timmar. Varför ta bort timmar för de som behöver? Antalet assistanstimmar man fått beroende på behovet, det omprövas vartannat år. Då kallas man till möte och får vända ut och in på sig själv och berätta hur man fungerar. Det är ovärdigt.

Vilken hjälp har du själv?

–          Jag kan lägga mig själv men inte ta mig upp ur sängen. Min assistent hjälper mig med det jag inte klarar, som att gå på toa, sätta på mig kläder och skor till exempel. Sen är det bra att man har trygghetslarm vid behov. Man kanske ramlar och blir liggande. Men det kan dröja innan de kommer, i värsta fall flera timmar.

Vilka frågor arbetar ni med i HSO?

–          Det gäller bland annat de med hörselskador. Det finns inte tillräckligt med hörselslingor i offentliga lokaler. Vi kämpar för att de ska bli sedda. Det gäller även personer som är synskadade och de med psykiska problem. För oss med rullstol handlar det om ramper och att komma in i olika lokaler. Försäkringskassan jagar nu alla för att de ska ut på ett arbete. Men vilket arbete får man om man har någon liten arbetsförmåga? Jag fick ett monotont jobb på Samhall. Det blev en stor förändring och försämring jämfört med mitt tidigare yrkesliv.

Vilka enskilda åtgärder skulle underlätta för era medlemmar?

–          Funktionshindrade måste bli sedda och respekterade. Det gäller att få de hjälpmedel man behöver. Barn får hjälpmedel gratis för fritiden upp till 18 år, därefter får man bekosta det själv. Många får klara sig på sin sjukpension och även betala hjälpmedel själva. Det är också stora regionala skillnader och man blir förvånad att det inte är lika för alla oavsett var man bor.

Vad skulle du vilja att den nya kommunstyrelsen borde ta itu med efter valet?

–          Det borde finnas mindre ”vinkbussar” som kunde gå som ringlinjer hela tiden, bland annat i Kallhäll. Köp in en buss med ramp och anställ en arbetslös busschaufför. Det skulle vara ett bra resultat av valet!

Dela den här sidan:

Kopiera länk