artikel

En vecka kvar till EU-valet

Idag är den en vecka kvar av EU-valrörelsen. På söndag den 25 maj är det valdag för alla som inte förtidsröstat. En som vet vad EU-parlamentet vill säga är Jens Holm. Han satt i EU-parlamentet i drygt tre år och är nu riksdagsledamot i riksdagen för Vänsterpartiet. Han kommer och pratar om EU och svarar på frågor imorgon tisdag kl 19.00 på konditori Sans Rival i Jakobsberg. Vänsterpartiet bjuder på fika och ostfralla. Och på lördag den 24 maj blir det ett nytt torgmöte kl 11.00 på gågatan i Jakobsberg. Då kommer förstanamnet på Vänsterpartiets valsedel Malin Björk och pratar om EU. Det blir också sång och musik med Matilda Usterud och Ida Carlsson. Två chanser alltså att få diskutera EU-valet för den osäkre.

Okej, det är mycket nu i media om EU. Många pseudofrågor diskuteras och partierna försöker nu desperat profilera sig gentemot varandra. För det är viktigt att ha en profil om man ska få många röster. Men det är bara detaljer egentligen som skiljer de stora partierna åt. Vilka är då de viktigaste frågorna som andra partier inte vågar knysta om? Vi ska ta två exempel:Jens Holm

Okej, det är mycket nu i media om EU. Många pseudofrågor diskuteras och partierna försöker nu desperat profilera sig gentemot varandra. För det är viktigt att ha en profil om man ska få många röster. Men det är bara detaljer egentligen som skiljer de stora partierna åt. Vilka är då de viktigaste frågorna som andra partier inte vågar knysta om? Vi ska ta två exempel:

  1. Arbetsrätten

EU tvingar eurokrisens länder att försämra arbetsrättslagstiftningen. Arbetsrätten har blivit till salu. Det leder till att det blir lättare att avskeda anställda och att fackföreningarna försvagas. Vänsterpartiet vill att EU:s lagstiftning ändras så att arbetsrätten och fackliga rättigheter inte underordnas EU:s ekonomiska friheter. EU:s politik slår särskilt hårt mot kvinnorna och kraven på nedskärningar ökar de otrygga anställningarna och diskrimineringen på arbetsmarknaden. Alla ska ha rätt till de löner och arbetsvillkor som gäller i det land där man arbetar. Rättvisa villkor måste gå före girighet.

  1. Handelsavtalet med USA

Nu pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett nytt handelsavtal. Förhandlingarna diskuteras i stängda rum och den enda insyn som finns kommer från material som läckt. Texterna är hemligstämplade även för EU-politikerna. Men det har ändå läckt ut värdefull information. Läckorna visar att man vill ge företag möjlighet att stämma enskilda stater som fattar politiska beslut som minskar företagens vinster. Det finns en sådan klausul med i de texter man nu diskuterar.

Den här mekanismen fungerar redan på sina håll i världen. Australien har blivit stämda av tobaksjätten Philip Morris för att de anser att Australiens nya folkhälsolagar minskar deras vinster. Ett annat exempel är Slovakien, som tvingades betala 22 miljoner euro till det holländska försäkringsbolaget Achmea efter att Slovakiens regering ändrade sina sjukförsäkringsregler 2006 på ett sätt som innebar att sjukförsäkringsbolag inte längre fick bedriva verksamhet med vinstintresse.

Även EU:s och därmed Sveriges miljöarbete är hotat i och med denna mekanism. Höga miljökrav, krav på att exkludera vissa kemikalier (exempelvis bisfenoler) i produkter skulle kunna ses som ett ”handelshinder”. EU:s standarder som redan idag är väldigt låga skulle kunna sänkas till en amerikansk standard. Det är helt oacceptabelt att storföretagens girighet ska gå före människors hälsa. Därför är det helt centralt för Vänsterpartiet att motarbeta och rösta mot frihandelsavtalet. Vilka andra partiers representanter kommer att rösta emot, tror du?

Bilden: Jens Holm

Dela den här sidan:

Kopiera länk