Politiken måste ta ansvar för sina beslut – rapport från Barn- och ungdomsnämnden

Den 6 februari träffades nämnden i ett extra nämndsammanträde vars främsta syfte var att få en rapport om processen med den nya skolorganisationen. Årskurs sex ska flyttas tillbaka till mellanstadiet, vilket innebär stora förändringar för de lärare och övrig pedagogisk personal som arbetar på våra högstadieskolor. 

Under kvällen rapporterades det bland annat att det i dagsläget är 28 behöriga tillsvidareanställda vars tjänster påverkas av omorganisationen, 24,7 heltidstjänster. Av dessa har 18 erbjudits nya tjänster inom förvaltningen samtidigt som 13 personer är inne i en så kallad omplaceringsutredning. 4 personer är hittills uppsagda på egen begäran, varav 3 lärare och en speciallärare. Omplaceringsutredningen innebär att CV med mera tas in och matchas mot andra lediga tjänster i kommunen. De 26 obehöriga lärarna som i dagsläget har en visstidsanställning kommer inte att få förlängd anställning. 

Även övrig skolpersonal såsom elevassistenter, specialpedagoger och kökspersonal berörs av omorganiseringen. Av den övriga personalen har 3 personer fått erbjudande om andra tjänster inom förvaltningen medan 10 är under omplaceringsutredning och 1 är uppsagd på egen begäran. Även för denna personalkategori gäller att visstidsanställningarna inte förlängs. 

Under nämnden lämnade vi i oppositionen (S+MP+V) in ett tilläggsyrkande där vi yrkade följande:

  • Att barn och ungdomsnämnden hemställer till Kommunstyrelsen att behovet av en tilläggsbudget för skolan i syfte att undvika varsel av lärare och annan viktig skolpersonal.
  • Att Barn och ungdomsförvaltningen återkommer till nämndens sammanträde i mars med en återrapport om hur förvaltningen arbetar med att kommunicera skolorganisationen för de elever, personal och vårdnadshavare som påverkas. 

Som ansvariga för vår grundskoleverksamhet kan vi inte vända ryggen mot våra elever eller vår skolpersonal. Ärendet som följde var en dragning om vårt ansvar, som i det systematiska arbetet med arbetsmiljön. Har vi verkligen tagit reda på hur denna omorganisation påverkar den psykosociala arbetsmiljön på berörda skolor? Hur arbetsbelastningen kommer att se ut för den personal som blir kvar? 

Politiken måste ta ansvar för sina beslut. Nu är det väldigt tydligt att det behövs mer pengar för att eleverna ska få ha kvar sina lärare och för att lärarna och övrig personal ska ha en god arbetsmiljö. Att då påstå att vi inte sett ännu, trots att siffrorna talar för sig själva, att det saknas finansiering för omorganisationen, är det verkligen ett ansvarstagande? Eller är det ännu en effektivisering på bekostnad av elever och skolpersonal?

Ikväll sa nämndens ordförande att vi är där för elevernas skull. Jag håller med, men jag är även där för varenda skolledare, varenda lärare och all annan viktig personal som varje dag går till sina arbeten för att undervisa de elever som befinner sig i de verksamheter vi ansvarar för. För dem måste vi politiker ta ansvar, om det saknas pengar, behöver vi se till att våra verksamhetsområden får mer. Inte vänta och hoppas på att fler ska säga upp sig så det frigörs tjänster. Järfälla, vårt Järfälla, behöver bli den kommun där vi på riktigt satsar på skolan, på alla de elever och vuxna som är där. Vi behöver fler vuxna runt våra barn, all forskning pekar på det. Det är dags att vi tar ansvar för våra politiska beslut och rättar till där vi avsatt för lite medel. 

Jag anser även att vi politiker som ansvarar för skolan måste backa ett steg från våra egna föreställningar kring vad som behövs. Vi kan inte avgöra det ensamma, det är tillsammans med lärarna, övrig skolpersonal och facken som vi gemensamt bygger den utbildningspolitik som bör ligga till grund för vårt svenska skolsystem. Det är professionen som sitter på kunskapen, det är de som vet hur verkligheten ser ut. Det är våra undervisande lärare och annan skolpersonal som varje dag är i verksamheterna med eleverna som ser vad som behövs, det är dem vi måste föra samtal med. Vi måste föra samtal tillsammans och utifrån behov lägga den skolpolitik som krävs för att göra Järfälla till en bra och säker skolkommun för våra elever och lärare. 

Mia Söderlind
Ersättare i Barn och ungdomsnämnden

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk