Eskilstuna visar vägen *

På tisdag den 12 januari kl 18.30 har V Järfälla medlemsmöte med temat klimat. Jens Holm, riksdagsledamot (V) som var på plats under klimatkonferensen i Paris i december, kommer och redovisar sin syn på klimatavtalet och vad som hände i Paris. Med anledning av det publicerar hemsidan en artikel om vad som händer på miljö- och klimatområdet i Sverige, i detta fallet i Eskilstuna.Skylt

På tisdag den 12 januari kl 18.30 har V Järfälla medlemsmöte med temat klimat. Jens Holm, riksdagsledamot (V) som var på plats under klimatkonferensen i Paris i december, kommer och redovisar sin syn på klimatavtalet och vad som hände i Paris. Med anledning av det publicerar hemsidan en artikel om vad som händer på miljö- och klimatområdet i Sverige, i detta fallet i Eskilstuna.

Det händer mycket på miljöområdet i Eskilstuna. En ny optisk sopsortering håller på att införas, världens första återvinningsgalleria har nyligen invigts, liksom en ovanligt klimatsmart omlastningscentral. Alltså är denna stad ett utmärkt studieobjekt för oss i Järfälla V:s miljönätverk.

En kall decembermorgon åkte vi dit; Thomas Stenholm, Eva Hagsér-Ärlemalm och Kerstin Österberg. Maria Chergui, gruppledare för V i Eskilstuna, var vår guide. En kunnig och erfaren politiker, som under den förra mandatperioden var ett av tre kommunalråd. De andra två kom från S och MP.

Omlastningscentralen, OLC, ligger i en enorm industribyggnad, som tidigare tillhörde transportföretaget DHL. Här lastas varor till kommunen om, samordnas och körs ut till mottagare inom ett område. Istället för att ha flera lastbilar som kör ut varorna vid lite olika tillfällen kommer en lastbil vid bestämda tidpunkter och vid färre tillfällen. Matleveranserna till skolor, dagis och äldrevård utgör den största andelen, men även till exempel kontorsmaterial, böcker, skrifter och internpost tar OLC  hand om.

Med den här hanteringen räknar man på OLC att antalet transporter halveras, vilket i sin  tur  ger halverade utsläpp. Redan innan OLC är helt utbyggt kommer antalet stopp för lastbilar att minska med mer än hälften liksom koldioxidutsläppen.

Liknande omlastningscentraler finns i många andra kommuner också, men Eskilstunacentralen är den enda som drivs kommunalt, påpekar Maria.

En återvinningsgalleria, ReTuna, är Eskilstuna däremot ensamt i Sverige om, kanske t o m  först  i världen. Den är granne med OLC och är en snygg, öppen och ljus lokal. Sju affärer finns redan, ytterligare två öppnar snart. Butikerna  säljer allt från möbler, cyklar, inredning och verktyg till livsmedel och kläder. Kafé och restaurang ska det också bli snart.

Det är liv och rörelse i gallerian. Många kunder, och många fina saker i butikerna. När vi är där pågår ett miljöseminarium, vi kan titta på en utställning om ”cirkulär ekonomi” och bakom en glasdörr hålls en lektion i återbruk. Det är  Eskilstuna Folkhögskola som håller sin ettåriga utbildning Recycle Design – Återbruk här.

Alla varor är naturligtvis skänkta. De  som kan återbrukas (upcycling) lämnas in i återbruksgallerians depå – ReTuren. Här görs en första gallring. Sedan fördelas  sakerna ut till  butikerna i gallerian, där de repareras, fixas till, omvandlas och förädlas.  och får fortsatt liv genom att de säljs vidare. En gemensam verkstad håller också på att byggas upp. Saker som inte går att återanvända går till förbränning eller återvinning.

Den stora optiska sopsorteringsmaskinen hann vi aldrig se. Men det verkar vara en spännande hantering, där soporna sorteras i  sex fraktioner efter färgen på soppåsarna. Än så länge används  metoden i 20 000 villahushåll, men nu har man börjat prova den i flerfamiljshus också.

Vi blev milt sagt imponerade av Eskilstunas miljö- och klimatpolitik.Men som Maria sa: – För att lyckas få igenom såna här miljöåtgärder krävs det drivande politiker.

* Det är ju egentligen Järfällas slogan. Men nog skulle den passa bättre för Eskilstuna?/TS

Dela den här sidan:

Kopiera länk