Solceller ökar kraftigt i hela världen

Vi var sju personer från V Järfällas miljönätverk  som besökte solcellsföretaget Midsummer AB i Järfälla den 8 oktober. Vår värd var företagets CEO, Sven Lindström. Midsummer är ett ganska litet företag med 35 anställda. Presentationen och visningen av företaget och deras teknologi var mycket intressant och informativ.

Midsummer tillverkar inte solceller till försäljning, utan säljer en maskin som i sin tur tillverkar solceller. Maskinen kallas en sputterutrustning (DUO) för anläggning av det aktiva elektriska lagret på solceller, CIGS. Utrustningen säljs med en anpassad process till andra företag som  tillverkar solceller. Process och utrustning säljs som ett paket.

miljönätverket med Sven Lindström i mitten. I bakgrunden skymtar maskinen Midsummer tillverkar
miljönätverket med Sven Lindström i mitten. I bakgrunden skymtar maskinen Midsummer tillverkar

Företaget bedriver hela tiden en utveckling av processen i sin egen utrustning, och tillverkar därför mindre pilotkvantiteter av solceller för tester samt för demonstration och processupport till sina kunder. Förutom DUO-maskinen behövs annan kompletterande utrustning för tillverkning av solceller; tvättutrustning, screentryckning, sintringsugn etcetera.

Solceller tillverkade med utrustning från Midsummer är INTE baserad på den i dag vanligaste tekniken med kisel. Det aktiva lagret, som genererar den  fotoelektriska spänningen, är en sammansatt halvledare bestående av koppar- indium-gallium- selen (CIGS). De olika materialen anläggs på tunna (< 0,3 mm tjocka) plattor av rostfritt stål (ca 15 cm – 15 cm). Kristallerna av CIGS blir ca 0,5 um stora ( 1 um = 1 tusendels millimeter). Den totala tjockleken på de de deponerade lagren är endast 2 um. Slutligen anläggs en silverpasta som sedan värmebehandlas.

Andra tillverkare av CIGS-solceller använder giftigt kadmium, men inte Midsummer. Efter test monteras plattorna slutligen ihop till större paneler, och sedan kan panelerna monteras på till exmpel tak för att producera el.

En maskin kostar idag ca 4 – 5 miljoner US-dollar och har en leveranstid efter beställning på cirka sju månader.

För- och nackdelar med solpaneler tillverkade med Midsummers process jämfört med med konventionella solpaneler:

Fördelar: flexibla, låg vikt. Kan limmas direkt på industritak direkt på till exempel takpapp, vilket är en stor fördel i sydliga länder där taken ej är så stabila. Inga metallramar och stativ krävs.
Nackdelar: Något dyrare i tillverkning än kiselsolceller. Läge effektivitet än kiselsolceller, ca 13 procent jämfört med ca 18 – 20 procent för kisel.
Kostnad / energi blir i stort samma i de båda fallen om man tar hänsyn till billigare installation med Midsummers paneler.

Största användningsområdet för solpaneler med Midsummers teknologi är troligen stora industrier där man vill producera el för egen användning. Installation på bostadshus är också intressant. Teknologin kan för närvarande inte konkurrera med kisel när det gäller stora energiparkanläggningar. I ett projekt i Polen har man monterat Midsummers paneler på taket av diselbussar. Midsummer har sålt utrusning även till Kina som är klart dominerade när det gäller tillverkning av solpaneler, för närvarande mest kiselbaserade solpaneler.

Förutom en presentation av företagets teknologi och en visning av tillverkningen, presenterade Sven Lindström mycket intressanta fakta angående status och utveckling och marknadsprognoser för solpaneler i världen. Intressant är att tillverkning och installationer av solpaneler ökar kraftigt i hela världen och överträffar alla tidigare gjorda prognoser.

För mer info kan man besöka företagets hemsida: midsummer.se

/EN

Dela den här sidan:

Kopiera länk