Lär av Eskilstuna!

Under vänsterdagarna i Malmö för några veckor sedan så var jag och lyssnade på ett väldigt intressant seminarium med namnet Hållbara samhällen. Det handlade om Eskilstuna kommun, som utmärkt sig när det gäller hållbarhet. Den som berättade om kommunens arbete var vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, Maria Chergui.

Sedan valet 2014 är vänsterpartiet i opposition. Styr gör S, C och M. Eskilstuna kommun har ca 100.000 invånare. Det är en gammal industriort som, så många andra liknande orter, hade en nedgång mellan 1970-98. Ett arv från tiden som industriort är att de har mycket förorenad mark i de centrala delarna. Innan valet 2014 styrdes kommunen av en rödgrön majoritet, som var framgångsrika med sitt miljöarbete. 2012 utsågs kommunen till miljöbästa kommun. 2013 och 2014 kom man på andra plats. 2011 blev man utsedd till årets återvinningskommun. 2014 och 2015 har man varit i final i Earth Hour City Challange.

De har jobbat långsiktigt med miljöfrågorna och det har gett resultat. De har en rad styrande dokument för miljöarbetet. Exempelvis klimatplan, naturvårdsplan, avfallsplan, trafikplan, cykelplan, grön strukturplan, Eskilstuna kommunpolitik för hållbar utveckling, översiktsplan etc. Jag tittade lite i deras klimatplan och det är något helt annat än Järfällas miljöplan.

Eskilstuna från luften
Eskilstuna från luften

Maria berättade lite om vad man åstadkommit. Man eldar med biobränsle. 95% av fastigheterna är anslutna till fjärrvärmenätet. All el som används inom kommunen är grön el. Man har väl utbyggd fjärrkyla. Framför stationen har man byggt en laddstation för elbilar, där laddningen sker med solpaneler. I stadsdelen Lagersberg har man genomfört renoveringar av allmännyttans bostäder. Målet var att höja standarden, spara energi, förbättra området socialt utan att det skulle leda till högre hyror. Resultatet blev ett uppfräschat område med bl.a solenergi på taken och en hyreshöjning som landade på ca 250-300 kr/mån. Taket på Eskilstuna folkhögskola, som är inrymd i en gammal fabrik, har försetts med solpaneler. Man har i klimatplanen fastställt tal för hur stor del av elen som ska vara solel och vindkraft (man har köpt in sig i vindkraftsverk i Sollefteå).

För att få fler att cykla så jobbar man på att utveckla nätet av cykelbanor och koppla ihop områden. De har en lång lista med aktiviteter de genomfört. Gång- och cykeltrafik har företräde i trafikplaneringen. Kommunen har byggt en omlastningscentral dit leverantörer levererar gods som ska ut i kommunen. Sedan samordnar och optimerar man transporterna i kommunen. Exempelvis till skolor och äldreboenden. Det här har inte varit så populärt bland leverantörerna, eftersom de inte kan ta lika mycket betalt för sina transporter. Än så länge kostar omlastningscentralen mer än den ger, om man bara ser till pengar. Miljömässigt är det en vinst och på sikt tror man att den ska vara ekonomiskt lönsam också.

De har ett fiffigt sätt för sopsortering. Hemma har man påsar i 6 olika färger. I dessa påsar lägger man olika typer av avfall. Ex. matavfall i en viss färg, papper i en annan, plast i en tredje och så vidare. Sedan kastar man allt i samma behållare. Soporna körs sedan till en sopcentral där påsarna sorteras optiskt så att olika material hamnar rätt. Systemet är inte infört i hela kommunen ännu. Man började med villaägare och nu tar man in flerfamiljshus och olika fastighetsbolag.

Kommunens inköp är till 50 % ekologiska. 50 % av maten till skolor är ekologisk och 39% i äldreboenden. Alla kök är KRAV-certifierade (80 st). 250 st som jobbar i köken är utbildade i ekologisk matlagning. De har både vegetariska och animaliska alternativ att välja mellan. Tidigare hade man en köttfri dag, men den har den nya majoriteten tagit bort. De jobbar aktivt för att minska matsvinnet.

Vid nybyggnation så tänker man på att bygga energisnålt. Passivhus anser man vara för dyra, men man kan komma ner i väldigt låg energiförbrukning utan att det blir allt för dyrt. De har byggt en kontorsbyggnad som är ett passivhus. 70% av förskolorna är certifierade enligt Grön flagg (Håll Sverige rent). Man har en Ecofriends skola och en naturskola. Man jobbar med olika kampanjer som Think Eat Save och Earth Hour. De har byggt en kombinerad återvinningscentral och återbruksgalleria som heter ReTuna. Folkhögskolan har en kurs i återbruk och man håller bl.a till på ReTuna och omvandlar det folk lämnar in till nya produkter som säljs. Man säljer även 2:nd hand. ReTuna är tydligen välbesökt.

8000 av kommunens anställda har gått en kortare utbildning kallad Uppdrag miljösmart. Nu tittar man på kommunens resor och möte. De ska också revidera sin miljöplan. De jobbar med en grön plan med satsningar på naturvård och biologisk mångfald samt en kemikalieplan. Det här seminariet fick mig att känna att Järfälla är otroligt akterseglade när det gäller miljöarbete. Samtidigt blev jag sporrad av vad de åstadkommit, och sugen på att göra ett studiebesök i Eskilstuna. Det är ju bara tvärs över Mälaren men låter som en annan planet.

TS

Dela den här sidan:

Kopiera länk