Spänningen stiger inför Paris
Under vänsterdagarna den 11-13/9 hölls flera seminarier med miljötema och helgen inleddes med en träff i Vänsterpartiets miljönätverk. En hel del fokus på nätverksträffen låg på FN:s kommande klimattoppmöte, som hålls 30/11 – 11/12 i Paris. Där ska man, förhoppningsvis, enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från 2020. I en paneldebatt med representanter från Ung vänster, Svenska Naturskyddsföreningen, PUSH (organisationen Power Shift Sverige) och en doktorand i miljövetenskap från Lunds universitet fick vi höra om deras tankar kring klimatmötet. Den generella känslan i panelen inför mötet kan väl sammanfattas som ganska positiv. Alla verkar tro att det blir ett avtal, men oklart hur starkt. De forskningsrapporter som kommer i allt större omfattning stärker bilden som tidigare forskning visat. Datamodelleringar utvecklas allt mer och ger en säkrare uppfattning om att vi går mot stigande medeltemperatur att det är de utsläpp vårt levnadssätt ger upphov till som är orsaken.
Tvågradersmålet är inte omöjligt att klara, men det kommer att bli svårt. Utsläppen måste ner till noll procent inom 35 år, eller kanske negativa tal. Då inser man att det måste till något extraordinärt vid klimatmötet. Det finns trots allt positiva signaler i världen. I slutet av förra året kom t.ex USA och Kina överens om nivåer för sina framtida utsläpp. Sveriges linje i klimatförhandlingarna verkar tyvärr inte vara ambitiösare än EU:s. Även om varje land inte förhandlar var för sig så skulle Sverige tjäna på att visa en egen vision. Och vi kommer att ha en egen delegation på plats. Sverige var t.ex först med att införa koldioxidskatt och det har visat sig vara ett effektivt sätt för att minska utsläppen. Med en miljöpartist som klimat- och miljöminister hade man kunnat hoppas på en tuffare linje än att ta rygg på EU.
Vad kan vi då göra inför toppmötet för att synliggöra det? Trots att det ödesfrågor för människans fortlevnad på planeten så brukar dessa frågor inte få den uppmärksamhet som krävs. Ung vänster, Naturskyddsföreningen och PUSH kommer att ha en mängd aktiviteter under hösten. Ung vänster planerar bl.a studiecirklar i många klubbar. Naturskyddsföreningen har ett stort event på stadsteatern i Stockholm den 2-3/10.
Både Ung vänster och PUSH tycker att man behöver prata om den negativa inverkan på miljön som det kapitalistiska systemet har, och hur imperialism påverkar fattiga länder. Vi måste ta upp konsekvenserna av konsumtion och tillväxt. Man behöver inte tänka att förändringar till ett hållbart levnadssätt innebär att backa tiden. Det kan faktiskt leda till något positiv, som doktoranden i miljöteknik påpekade.
Vi måste tänka långsiktigt och fundera på vad som händer framöver och inte bara fram till toppmötet i Paris. Det kommer ju en dag efter det också.
För att det ska komma ut något vettigt av toppmötet så behöver vi sätta tryck på våra politiker så att de förstår att de har folkets stöd att fatta radikala beslut. För vad är alternativet?
Imorgon återkommer hemsidan med mer från vänsterdagarna. Tema: Har Eskilstuna nåt att lära Järfälla?