Växande engagemang för flyktingar

Nu verkar debatten om invandring vänt, efter de stora folkvandringarna från Syrien till Europa och bilder på barn som spolats iland i Medelhavet. Jimmy Åkesson blev svarslös i SVT nyligen på frågan vad han ville göra för de flyktingar som redan är på flykt. Och hur ska man egentligen argumentera med sympatisörer till Sverigedemokraterna? Psykologer hävdar att det inte räcker med att presentera säkra fakta utan att frågan handlar om känslor – inte fakta.

En som ändå gör ett försök att presentera en del fakta är Daniel Hedlund, forskare vid Stockholms Universitet och medarbetare i tidningen Clarté. Han konstaterar att det är mycket okunnighet i debatten. Asylsökande, anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring rörs ihop.

Familjen Kurdi. Båda pojkarna drunknade i Medelhavet nyligen
Familjen Kurdi. Båda pojkarna drunknade i Medelhavet nyligen

Totalt är över 50 miljoner människor på flykt i världen. Bara en bråkdel kommer till Europa. ”Varför måste Sverige ta emot alla flyktingar?” klagar rasisterna. Men enligt FN:s siffror så är faktiskt Sverige bara på plats 25 bland länder i världen i antal flyktingar per capita. Lilla Malta tar exempelvis emot dubbelt så många flyktingar som Sverige per capita.

”Kostnaderna för invandringen gröper ur hela vår ekonomi”, klagar rasisterna. Men faktum är att kostnaden för migration är ungefär lika stor som kostnaden för Rut och Rot (i budgeten i år för Socialförsäkringsutskottet), dvs ca 17,5 miljarder. Dessutom är det långsiktigt bra för ekonomin.

Alla flyktingar har rätt att söka asyl i Sverige och i andra länder. Besluten prövas alltid individuellt. Det här har EU bestämt. Sverige har dessutom skrivit under ett antal internationella konventioner. Om Sverige vill förändra flyktingpolitiken i grunden så måste vi gå ur EU och frånträda de konventioner vi skrivit på.

Vårt migrationssystem är redan nedskuret så mycket det går, skriver Daniel Hedlund och menar att fokus istället borde ligga på en förbättrad generell välfärdspolitik, bättre resurser och kompetens i asyl- och mottagningssystem, skola, psykiatri, mer barnperspektiv i migrationsärenden och socialtjänst.

Vad säger då Vänsterpartiet allmänt om migration? V vill skapa en mänsklig och generös flyktingpolitik i Sverige och Europa. Alla ska ha möjlighet att söka skydd undan förföljelser och alla ska få sina asylskäl prövade på ett rättssäkert sätt. För att det ska bli verklighet behöver vi avskaffa Dublinförordningen och låta de asylsökande själva bestämma vilket land de vill söka asyl i. Dessutom krävs en rad ändringar i utlänningslagen för att säkerställa att skyddsbehövande och migranter får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och att de ges en rättvis och rättssäker prövning av skyddsskäl eller andra skäl för uppehållstillstånd.

Ingen skall avvisas till länder där det råder väpnad konflikt och kvinnors och HBT-personers flyktingskäl måste väga tyngre än vad de i dag gör. Papperslösa och gömda måste få stärkta rättigheter på arbetsmarknaden, deras barn ska ha rätt att gå i skolan och alla i Sverige ska ha rätt till vård på lika villkor.

Handläggningstiderna för ärenden om uppehållstillstånd är ett problem. Att människor fastnar i den ovissa väntan som asylprocessen innebär, är förödande. Därför föreslår Vänsterpartiet att en bortre gräns på 18 månader ska införas i asylprocessen.

Vi vill att staten ska ha det övergripande ansvaret att ta emot flyktingar och migranter till Sverige. Flyktingmottagandet ska därför ha en tydlig nationell styrning och tillräcklig statlig finansiering.

Vi vill lagstifta om att alla kommuner ska dela på ansvaret och ta emot flyktingar.

Vi vill att barnperspektivet ska vara det överordnade och vill göra FN:s Barnkonvention till svensk lag.

Dela den här sidan:

Kopiera länk