Skolan behöver bli bättre
Igår besökte Eva Ullberg, kommunalråd (S)och ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden i Järfälla, vänsterpartiets välfärdsgrupp. Hon redogjorde för de planer som den nya koalitionen har för skolan:
- Vi vill satsa 18 miljoner på lågstadiet, pengar som kan gå till lärare/skolpersonal eller mindre klasser. Vi behöver öka lärarlönerna eftersom Järfälla ligger på den nedre halvan av lönestatistiken i Järfälla. Vi vill satsa 20 miljoner på fortbildning inom skola och äldreomsorg. Lärarna behöver bli bättre på att förstå olika diagnoser. Vi behöver få fler behöriga lärare. Vi ska se över vikariepoolen, där vikarierna inte är fast anställda utan rings in på morgonen. När Järfälla växer behöver vi bygga omkring en ny förskola varje år och ett nytt gymnasium vartannat år. Årskurs 6-9 påTallbohovskolan kommer att flyttas till Mälarskolan, där också Kvarngymnasiet ska ingå. Vi ska se över skolpengen och tilläggsbeloppen.
Med på mötet var också sju elever från olika skolor i Järfälla.
De var väldigt frimodiga och duktiga på att formulera sig. De började med att tala om fritidsgårdarna. Kommunen borde bygga fler fritidsgårdar och öppna fler för högstadieelever. Dessutom måste personalen på fritidsgårdarna generellt vara mer engagerade.
Personalen ska vara trevlig och dra igång aktiviteter, inte bara sätta upp en lapp nånstans. En del pratar inte med ungdomarna utan sitter med sin mobil eller framför datorn. Men det finns bra fritidsgårdar också som Träffen i Viksjö. Många samlas utanför fritidsgården istället för att gå in. Det bör finnas TV, Xbox och Playstation på gårdarna.
Sen pratade ungdomarna om skolan. En berättade att han gått i en klass med 30 elever och en lärare. Lärare hann i bästa fall kanske prata med hälften av eleverna. Det finns knappt några pengar till elever med diagnoser och behov av särskilt stöd. En del lärare visar engagemang, andra inte och somliga låtsas som att de är intresserade men är det inte. ”Dom tar in vilka idioter som helst som lärare”. En del lärare kan inte svenska så man förstår inte vad de säger. Det behövs fler vikarier. Det finns ingen disciplin och ingen respekt på vissa skolor. Lärarna hänger inte med i teknikutvecklingen. På en skola finns en elevgrupp som hjälper lärarna med IT-frågor. Det finns också en segregering på skolorna och mellan skolorna.
Eleverna rekommenderade alla politiker att gå ut i skolorna och prya, så att de får veta hur det egentligen fungerar. Vänsterpartiets välfärdsgrupp kommer nu att undersöka möjligheterna att prya under april.