Viktiga insatser för utsatta kvinnor
Kvinnojouren Stina i Järfälla firade i fjol 30-årsjubileum. Igår var de inbjudna till Vänsterpartiet Järfälla för att berätta om sin verksamhet. Kommunen stöder verksamheten, men halvhjärtat. Behoven är större än resurserna. Kvinnojouren får bidrag för bara ett år i taget och måste dessutom gå ut och söka bidrag på andra håll för verksamheten. Kvinnojouren har boende för sex kvinnor, som får bo maximalt tre månader, ofta med barn. De senaste åren har 30-40 kvinnor bott där under året, med totalt lika många barn. Tyvärr får man vid hög arbetsbelastning tacka nej till många kvinnor, runt 70 stycken per år.
Kvinnojouren tar inte bara emot kvinnor från Järfälla utan man har kontakter med andra kvinnojourer och när det är ledigt kan man ta emot kvinnor från Stockholm och andra kommuner. Förutom det skyddade boendet kan man erbjuda öppen mottagning samt juridisk rådgivning, oftast på telefon.
Förutom de cirka 2,5 heltidstjänsterna så skulle man inte klara sig utan det tjugotalet volontärer som hjälper till, främst på kvällar och helger när de anställda inte är på plats. Under ett år får man cirka 700 telefonsamtal från hjälpbehövande kvinnor och cirka 500 telefonsamtal från myndigheter. Unga tjejer som hör av sig slussas till ungdomsmottagningen.
- Vi behöver ett ökat ekonomiskt stöd från Järfälla kommun med den nya majoriteten. Vi fick höra att Vänsterpartiet i budgeten föreslagit 500 000 kr i extra stöd till kvinnojouren och vi hoppas att det kan bli verklighet. Ett problem vi har är att även socialen och polisen har begränsade och minskande resurser. Socialen tror nästan alltid mer på mannens version än kvinnans och det är väldigt olyckligt, säger Heidi Knorn, ordförande i Kvinnojourens styrelse (bilden).