Hur har ni mage att prata om trygghet?
Den 20 november 1959 antogs FN:s deklaration om barnets rättigheter, på dagen 30 år senare antas konventionen om barnets rättigheter. Det är en dag att fira vår kommande framtid men också en dag att uppmärksamma barns livsvillkor.
I dagarna har den styrande borgerliga minoriteten i Järfälla lagt en budget som återigen medför nedskärningar för skolan. De som försvarar dagens skolsystem hävdar att alla skolor får samma skolpeng och att det naturliga urvalet gör att de som inte klarar sig slås ut medan de som är framgångsrika tar plats och vinner utrymme. Därför, menar man, är det rimligt att miljarder plockas ut i vinster från den helt skattefinansierade skolan. Och därför är det också, anser samma politiker, rätt att somliga skolor ska genomleva nedskärningar, mindre vuxennärvaro, större klasser och fler barn som inte är lika självgående som barn från välutbildade hem.
Skolan är den miljö där barn tillbringar sin mesta tid av vardagen. Det alla barn har gemensamt är att de anpassar sig till miljön som råder. Barn utvecklar strategier för att hantera svårigheter i skolan. Men de kan aldrig ensamma kompensera för brister i skolan. Därför har vi lagar och regelverk som ska kompensera för ojämlikheten i skolan, men principen om vinster i skolan går ändå före.
De som betalar högst pris för nedskärningar i skolan är barn i utsatthet, barn med funktionsnedsättning, barn i behov av särskilt stöd. Det är deras resurspedagog som skärs ned. Det är fritidshemmet som blir av med sina pedagoger. Kvar blir barn som får en söndrad skolgång och vuxna som står handfallna av att försöka pussla ihop bitarna av en söndrad skola. Därutöver ökar personalens sjukfrånvaro.
I Järfälla har de styrande lyckats få trygghet att handla om övervakningskameror och väktare. Men trygghet det skapas när vi ger barn en trygg och adekvat skolgång, inte för några få, utan för alla barn. Trygghet, det är att låta barn växa upp och bli hela, fungerande vuxna. Det handlar om människovärde. För vem vill bo i en kommun som expanderar på bekostnad av ungas framtid?
Ammar Makboul, 2:e vice ordförande i Kompetensnämnden, Vänsterpartiet
Mia Söderlind, ersättare i Barn- och ungdomsnämnden, Vänsterpartiet
Alexander Skytte, lärare
Ann Persson, förskollärare
Ellinor Brantås, lärare
Pernilla Wallgren, lärare