Hur ser det ut med skolbibliotek i Järfälla?
Hemsidan har intervjuat Göran Hillman, Vänsterpartiets representant i Järfällas Kulturnämnd.
Hur ser situationen ut med skolbibliotek i Järfälla?
– Det finns ingen sammanställning eller kartläggning av hur situationen ser ut i Järfälla.– Det finns ingen sammanställning eller kartläggning av hur situationen ser ut i Järfälla.
Ska det finnas skolbibliotek på varje skola?
– Lagen säger att skolbibliotek ska finnas i varje kommun, både kommunala skolor och fristående. Några friskolor har försökt sig på den tolkningen att nu när så mycket finns digitalt så behövs ingen lokal eller fast bibliotek, men det har avvisats av Skolverket.
Skolverket säger också att “Det är skolans huvudman som avgör hur elevernas tillgång till skolbibliotek ska lösas”. Vidare sägs “Det räcker inte att skolan och eleverna vid behov besöker till exempel ett folkbibliotek i samma kommun” Det stödjer min tolkning att kommunen måste fastställa en norm, det kan inte avgöras av varje rektor.
Är det rätt enligt lagen att elever kan gå till en annan skola för att besöka biblioteket där
– Nej, det är inte acceptabelt att eleverna ska gå till annan skola för att få tillgång till skolbibliotek. Bibliotek ska vara en resurs i den dagliga verksamheten i klassen för att hitta information, material samt inte minst stimulera till läsning och förbättra läsförmågan. En fackutbildad bibliotekarie behövs också för att lära eleverna att hitta, sålla, kritiskt granska i hela informationsflödet som svämmar över alla bredder.
Vad bör kommunen göra?
– Vi anser att kommunen ska fastställa en miniminorm för varje skolas bibliotek (som gärna får överskridas). Det ska finnas utbildad bibliotekarie, lokalerna ska vara öppna när skolan är öppen. En norm om hur mediabeståndet ska se ut: det ska vara relevant för de elever som finns på skolan, ska vara aktuellt och främja lusten till läsande. Även tillgång till datorer, uppkoppling till internet och till viktiga databaser.
Bilden: Göran Hillman