Nyheter

Glöm inte bort barnen!

Under Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 24/9 kommer ett ärende upp angående Högbyskolan i Viksjö, lokalerna är i stort behov av renovering. Istället för att finansiera de renoveringar som krävs så föreslår Barn- och ungdomsförvaltningen att man river och i samband med det lägger ner skolan. Eleverna som i dagsläget går på Högbyskolan anser man kan gå på ”andra skolor i Viksjö”, om behovet av skolplatser i Viksjö förändras i framtiden föreslår förvaltningen istället att man ska bygga ut Fastebolskolan. Vänsterpartiet Järfälla tycker att barnens sociala kontakter är viktiga och ser att det är viktigt för barn att ha kompisar i sitt närområde. Om barnen i samma bostadsområde ska gå på ”andra skolor i Viksjö” så har vi svårt att se att barnen får samma förutsättningar att etablera kompisrelationer till barn i sitt närområde som barnen som till exempel bor nära Fastebolskolan. Vi tycker att alla barn i Järfälla har rätt till samma förutsättningar och en likvärdig skola.

På skolan går 106 elever, vi i Vänsterpartiet ställer oss frågande till hur de och deras vårdnadshavare varit delaktiga i processen. I januari 2020 blev Barnkonventionen lag och i det här ärendet finns det flera artiklar som behöver tas i beaktning. I enlighet med artikel 12 så ska barn uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Har förvaltningen i sin barnkonsekvensanalys fört samtal med dessa 106 barn för att få reda på vad de anser om planerna på att lägga ner deras skola och fördela dem på ”andra skolor i Viksjö”? Artikel 3 i konventionen ser till barnets bästa, vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnets egen åsikt. Gör om, gör rätt. Låt barnen yttra sig.

Nedläggning av skolor på grund av ekonomiska skäl är något som fristående aktörer tidigare stått för, vi har sett detta få stora negativa konsekvenser för flera elever på olika sätt. Ska vi kommuner börja agera likadant? Vinst före elever? Nej! Vänsterpartiet Järfälla vill ha en kommunal skola i närheten av hemmet för alla elever i Järfälla. Därför kommer vi tillsammans med Socialdemokraterna yrka på återremittering i ärendet då vi inte bara anser att vi ska behålla och renovera Högbyskolan, vi anser även att vi ska följa lagstiftningen och göra ordentliga barnkonsekvensanalyser. I andra hand yrkar vi avslag.

Mia Söderlind (ersättare i Barn och Ungdomsnämnden)
Vänsterpartiet Järfälla

Dela den här sidan:

Kopiera länk