Nyheter

Vänsterpartiet motionerar om förstärkt suicidpreventivt arbete

Suicid och suicidförsök är ett utbrett samhälls- och folkhälsoproblem. Enligt Barnombudsmannens årsrapport för 2024 ökar den psykiska ohälsan bland barn och vart fjärde dödsfall bland barn och unga 13-19 år beror på suicid. Suicide Zeros rapport om Sveriges kommuners arbete med suicidprevention visar tydligt att Järfälla kommun kan göra mer för att förebygga suicid.

Den 19 februari hölls en  interpellationsdebatt i kommunfullmäktige initierad av Ylva Bjelle, Kristdemokraterna, om Suicide Zeros rapport. Vänsterpartiets gruppledare Therese Johansson deltog i debatten, delade sina personliga erfarenheter och framhöll vikten av arbete med suicidprevention i den kommunala verksamheten såväl som stark samordning mellan kommun och region, men också av att avstigmatisera psykisk ohälsa.  (Se Therese inlägg i debatten här: https://www.facebook.com/reel/924048415622983

”Hela samhället och många skilda verksamheter behöver vara aktiva i arbetet med att förebygga suicid om vi ska kunna närma oss nollvisionen. Det handlar om alltifrån skola, socialtjänst, äldreomsorg och en rik fritid till fysisk planering och hur exempelvis broar och byggnader ska utformas”, säger Therese. 

Vi i Vänsterpartiet menar att det finns goda skäl att påbörja ett mer kommungemensamt arbete och ta ett helhetsgrepp i frågan. Därför föreslår vi i en motion som presenteras på Kommunfullmäktiges sammanträde 8 april ett antal åtgärder för att utveckla arbetet med suicidprevention.

Ett intressant  koncept från Uppsala kommun för att aktivera hela kommunorganisationen i arbetet är suicidpreventionsombud på alla förvaltningar, med en suicidpreventionssamordnare på central nivå. Det föreslår vi att man tittar närmare på även i Järfälla för att se om det är en modell som skulle kunna användas också här. Vidare föreslår vi att:

  • Kommunen ska ta fram ett kommunövergripande styrdokument för det suicidpreventiva arbetet. 
  • Personal inom skolan ska erbjudas fortbildning i suicidprevention.
  • Kommunen ska kartlägga och föreslå platser där förhöjd risk för suicid kan föreligga 

Dela den här sidan:

Kopiera länk