Nyheter

Vänsterpartiet kräver frysning av kommunalrådsarvoden

Den 16/6 meddelade myndigheten Statsrådsarvodesnämnden att statsrådens arvoden höjs med 3,8% från och med den 1 juli. Årsarvodena för förtroendevalda i Järfälla kommun kommer vid samma tillfälle att justeras med samma procentsats. Det innebär att kommunalråd och övriga förtroendevalda som uppbär årsarvoden i Järfälla kommer att få denna påökning.

I ekonomiskt kärva tider anser vi att det inte är motiverat att på ren rutin fortsätta att höja årsarvoden som redan är väl tilltagna. Däremot ser vi att sammanträdesarvodena gärna kan höjas enligt gängse ordning. Villkoren för fritidspolitiker vill vi inte försämra, så det kan alltså vara lämpligt att frysa årsarvodena samtidigt som sammanträdesarvoden höjs.

Vi har uppmanat Järfälla kommuns arvodeskommitté att sammanträda och fatta ett beslut om frysta årsarvoden. Den här höjningen kommer kräva runt 300 000 kronor ur kommunens kassa årligen. Summan som går till arvoden för kommunalråden och därtill kommer övriga årsarvoden, till exempel ordföranden i kommunala nämnder.

Under fullmäktigesammanträdet den 19 juni uppmanade vi övriga partier att ställa sig bakom vårt förslag. Det är svåra tider nu och vi hoppas därför att fler politiker inser att en del av lösningen är att leva lite mer som man lär. Att kvittera ut ständigt ökande arvoden, samtidigt som man röstar mot satsningar på social och ekologisk hållbarhet, är inte rätt väg att gå om man är mån om att på bästa sätt förvalta kommunens resurser.

Therese Johansson
Kommunalråd och gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk