Nyheter

Kommunfullmäktige biföll Vänsterpartiets motion om HLR-utbildning och hjärtstartare

I april 2022 la Vänsterpartiet Järfälla en motion i kommunfullmäktige om vikten av att se till att kommunal verksamhet har hjärtstartare och att kommunens omsorgspersonal utbildas i hjärt- och lungräddning. På Järfälla kommuns äldreboenden finns idag inte hjärtstartare och personalen inom äldreomsorgen får inte utbildning i HLR. Motionen skrevs framförallt av Anna Bång som var ledamot i Äldrenämnden förra mandatperioden.

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 6 februari beslutades att anse vår motion besvarad. Vi reserverade oss mot kommunstyrelsens beslut med motiveringen att det är en fortsatt viktig fråga och att HLR-utbildning och hjärtstartare kan rädda liv. Om privata aktörer som exempelvis matbutikerna på Barkarby handelsplats kan tillhandahålla hjärtstartare får inte kommunen vara sämre.

I måndags, den 20/2, fattade kommunfullmäktige beslut i frågan. Våra kunniga ledamöter Marketta Kulju-Guevara och Malin West övertygade samtliga partier om att vi måste skärpa utbildningen i HLR för anställda och att kommunen dessutom behöver tillhandahålla fler hjärtstartare. Det är glädjande att fullmäktige kunnat enas om hur vi kan rädda liv på omsorgstagare och övriga kommuninvånare.

Dela den här sidan:

Kopiera länk