Nyheter

Vikten av fungerade välfärd

Jag kommer från ett borgerligt hem. Jag har blivit uppväxt borgerligt och röstat borgerligt i mina första val. Jag har länge stått upp för att varje människa är den som skapar sin egen lyckas väg. Att det är hårt slit och flit som gör att man lyckas.
För mig har det länge varit viktigt att se framgångsrik ut. Ha rätt kläder och röra mig i rätt kretsar. Skaffa en högutbildning och välbetalt jobb. Etablera familj. Det är vad jag sett som framgång. Att se stark ut.
Men grejen är att din styrka sitter inte i ditt yttre.
Jag var med om något livsomvälvande. Jag fick en autism diagnos när jag var 25 år gammal. Det fick mig att reflektera över något jag så länge hade förträngt. Tankar jag tryckt undan till mitt undermedvetna. Känslor jag önskade att jag aldrig behövde känna.
För jag hade det tufft som barn. Jag var missförstådd och förstod mig inte på världen. Så hur i hela friden klarade sig denna lilla människa sig egentligen? Hur blev jag vuxen och lyckades få ett jobb? Sanningen är att ett skyddsnät räddade mig.
Skyddsnätet jag talar om var välfärden. Den där tron på varje människa. Att alla förtjänar en plats i samhället. Det här gick emot min borgerliga tro. Ensam var ju stark. Det var ju jag som hade tagit mig fram själv till den jag var idag.
Men sanningen var att det var människor runt omkring mig som hade gjort mig stark. Det var den där fritidspedagogen som jobbade med mig utanför klassrummet. Som kramade om mig när jag fick en mental låsning. Som kom hem till mig och hade armbrytning med min morfar.
Det var specialläraren i resursklassen som såg mig för den jag var. Som såg mig som en människa. Som lärde mig hålla en penna ordentligt och alltid uppmuntrade mig.
Det var människor som brydde sig om mig. Som såg mig, som hade tid för mig. Det var välfärdens skyddsnät.
Jag ser också hur det här stödet blir mindre för varje år. Därför beslutade jag mig för att göra något åt detta. Det är varför jag är politiskt aktiv i vänsterpartiet.
Nu när jag är vuxen, har fått en ökad självkännedom och förståelse och jobbar i skolan ser jag vad barn behöver. Jag ser barn som är som mig. Jag ser barn som behöver stöd och anpassningar. Jag ser också hur det här stödet blir mindre för varje år. Därför beslutade jag mig för att göra något åt detta. Det är varför jag är politiskt aktiv i vänsterpartiet.
Det är det enda partiet jag ser som politiskt har en vilja att stötta sådana barn som jag var. Som prioriterar den här frågan.
Alexander Skytte (V), ersättare i Barn- och ungdomsnämnden, på femte plats på valsedeln till höstens val till kommunfullmäktige

Dela den här sidan:

Kopiera länk