Nyheter

Nu närmar sig årets djurplågerihögtid

Än råder lugnet före stormen. En och annan fyrverkeriknall har hörts de senaste dagarna. Men för både tama och vilda djur räcker dessa enstaka smällar för att skapa rädsla. En hund som är skotträdd går det inte att förklara för att det inte är någon fara. De får panik och flyr om man tappar dem. En smäll och sedan vill de bara fly och man måste försöka ta sig hem innan de är helt slut av att försöka fly. Omkring en tredjedel av hundarna är skotträdda och många måste ges lugnande mediciner för att klara av nyårsafton.

När det stora crescendot är över på nyårsnatten kommer det fortsätta att smälla i ett par veckor innan det är över för den här gången.

Med tanken på alla problem som fyrverkerier för med sig, i form av störande ljud, skrämda djur och människor, personskador, nedskräpning, bränder, miljöfarliga ämnen som sprids ut är det väldigt svårt att förstå att det fortfarande är tillåtet att sälja dessa produkter till privatpersoner. Personligen förstår jag inte heller att det är värt att lägga tusentals kronor på ett pang och lite glitter med tanke på allt negativt det för med sig. Som en vän sa, jag skulle hellre elda upp en tusenlapp än att köpa fyrverkerier för den.

Reglerna för användning och försäljning har strypts till på senare år. Vissa produkter är inte tillåtna. Det är en åldersgräns på 18 år för att inneha och använda dem. I vissa fall krävs tillstånd att använda pjäserna. Men inte att sälja dem. Det känns ju väldigt bakvänt.

I Järfällas centrala delar är det inte fritt fram att använda fyrverkerier utan tillstånd. Polisen ska alltid kontaktas. Det efterföljs tyvärr dåligt.

I vissa kommuner anordnas lasershower som ett tyst och miljövänligt alternativ. Norrtälje kommer till exempel att ha ett sådant nästa år. 2019 lämnade vi in en motion om att kommunen skulle satsa på lasershow vid en central plats i kommundelarna för att fira in det nya året på miljövänligt och humant sätt. Den bifölls inte. Vi har även försökt med andra varianter för att begränsa tiden det är tillåtet med fyrverkerier.

Kommunen behöver skärpa till kraven för användning, begränsa försäljningen, uppmana kommuninvånarna att inte använda fyrverkeriet och varför i stället inte sats på en effektfull lasershow?

Thomas Stenholm

Kommunens information ang. fyrverkerier

Dela den här sidan:

Kopiera länk