Nyheter

Lappa och laga tillsammans – förena nytta med nöje

Secondhand och återbruk har blivit allt mer populärt de senaste åren. Det skiljer sig givetvis mycket åt beroende på var en bor. Dessutom är det fortfarande så att det primärt slit-och-släng som gäller, vilket bidrar till de på tok för höga utsläppen av både växthusgaser och utsläpp av miljögifter i Sydostasien. Det är ju där merparten av de billiga kläder vi köper tillverkas av människor som många gånger får slita under eländiga förhållanden.

I vårt lokala klimat- och miljönätverk har det länge pratats om att arrangera fixarkafé, där vi hjälps åt att exempelvis rädda klädesplagg med lite nål, tråd och goda råd så de får ett fortsatt liv. Ett sätt att spara på både naturresurser och pengar.

Sedan kom pandemin och planerna fick läggas på is. Men idag blev det ett första fixarkafé. Vi mjukstartade med att bara bjuda in våra egna medlemmar. Om det föll väl ut var planen att sedan bjuda in andra att delta. För med återbruk är det som med mycket annat, att om vi hjälps åt blir det bättre. Och roligare.

Idag lagades en del plagg och det diskuterades tekniker samtidigt som vi hade det trevligt, fikade och käkade hembakt med närodlade äpplen.

Det här blir roligt att bygga vidare på. Kanske vill du vara med nästa gång?

Thomas Stenholm

Dela den här sidan:

Kopiera länk