Nyheter

Vad hände för 82 år sedan?

Tage Erlander blev statsminister? Den första satelliten sköts upp i rymden? Internet skapades?

Nej, inget av det. Sedan Adolf Hitler tagit makten 1933 hade hetsen mot judar, romer, homosexuella och utlänningar stadigt ökat iTyskland. Natten till den 10 november 1938 kulminerade attackerna mot judar i Nazityskland. Synagogor brändes, fönster krossades. butiker och judiska hem vandaliserades. Hundratals judar dödades och tusentals pojkar och män fördes till koncentrationsläger. Detta har kallats Kristallnatten och ses som inledningen till Förintelsen.

Idag när främlingsfientligheten och rasismen ökar i Sverige är det dags att sätta ned foten så att historien inte upprepar sig. Det behövs en motvikt mot de krafter som ger människor med utländsk bakgrund skulden för alla möjliga samhällsproblem som bostadsbrist, arbetslöshet, otrygghet med mera. Därför har det antirasistiska nätverket (ARN) startats i Järfälla. Vi opinionsbildar mot rasism på olika sätt, har studiecirklar om rasism, skriver insändare, är aktiva i sociala medier, har arbetat mot ett tiggeriförbud. Och man behöver inte vara vänsterpartist för att jobba mot rasism i ARN. Vill du komma med i det arbetet, hör av dig till mailadressen nedan.

På måndag den 9 november kl 17.00 finns vi på gågatan i Jakobsberg för att manifestera på årsdagen av Kristallnatten. Kom dit och delta i arbetet för att vi aldrig ska glömma vad som hände på Kristallnatten!

Vår mejladress är [email protected]

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk