Nyheter

Demokratin åsidosätts när JHAB:s VD stoppar nya hyresrätter på uppdrag av Alliansen

Det kommunala bostadsbolaget Järfällahus AB skulle bygga cirka 200 nya hyresrätter i Barkarbystaden. Nu står det klart att planerna slopas på uppdrag av den styrande Alliansen. Men bolagets styrelse har överhuvudtaget inte involverats i beslutet.

Under 2018 träffades ett markanvisningsavtal mellan kommunen och deras allmännyttiga bostadsbolag, Järfällahus AB, om att förvärva mark för byggandet av cirka 200 bostäder i Barkarbystaden. Syftet var att Järfällahus skulle bygga prisvärda och klimatsmarta hyresrätter för att bidra till en blandning av boendeformer i den framväxande stadsdelen. Men nu slopas planerna helt. Järfällahus VD har dragit tillbaka markanvisningen på uppdrag från högerstyret i kommunen. Bolagets styrelse, som består av företrädare för de politiska partierna i kommunen, har dock inte involverats överhuvudtaget.

Det är inte första gången som Kommunstyrelsens ordförande, Emma Feldman kringgår demokratiska processer. Vi är nog många som minns debaclet med Tavlan men nu handlar det alltså om hela bostadskvarter som på ett odemokratiskt sätt undandras från kommuninvånarna.

– Vi kan inte acceptera det längre, nu vill vi ha en oberoende utredning så att vi får ett ordentligt underlag för ansvarsutkrävande, säger Bo Leinerdal

Det här beslutet innebär att Järfällahus sista markanvisningsavtal nu har sagts upp och därmed finns det inga planer på att starta byggandet av fler allmännyttiga hyresrätter i Järfälla. Nu vill vi i oppositionen att hanteringen av ärendet ska granskas av de förtroendevalda revisorerna. Särskilt kritiska är vi mot kommunstyrelsens ordförande Emma Feldmans agerande som ansvarig för den politiska styrningen.

Den politiska ledningen säger att beslutet är fattat utifrån att de vill att Järfällahus ska fokusera sina resurser på att utveckla det befintliga fastighetsbeståndet i enlighet med ägandedirektivet. Ett resonemang som inte håller. Det står nämligen i ägandedirektiven att Järfällahus bör bidra till 100 nya bostäder årligen. Istället ser vi ett allmännyttigt bestånd som på sikt krymper i och med att planerade projekt avstyrs samtidigt som dörren för ombildningar och försäljning står öppen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk