Nyheter

8 av 10 barngrupper för stora – varför görs inget åt det?

Igår släppte Lärarförbundet en rapport om barngruppsstorlekarna i förskolan, dess konsekvenser för undervisningen samt en kravlista.[1] Det är orimligt att våra förskollärare inte får de förutsättningar som krävs för att utföra sina uppdrag, men vad som är än mer orimligt är den situation vi skapat för barnen.

Sedan januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige, enligt artikel 3 ska barnets bästa beaktas vid alla beslut som rör barn, det känns inte riktigt som att det uppfylls i Järfälla kommun. Det är absolut ingen nyhet att förskolebarn mår bättre av små barngrupper i förskolan, det är forskningen enad kring[2]. Både barnen och förskollärarna är utsatta för en enormt stressig vardag på förskolan. Min fråga är varför Järfälla kommuns förskolor högaktningsfullt ignorerar detta år efter år, motion efter motion i fullmäktige, och fortsätter kasta både våra barn och förskollärare framför bussen? Är inte barnen viktigare än så?

Förskoleupproret har länge drivit frågan om situationen i förskolan[3], ändå är det som att politiken låtsas som ingenting. Varför är det så oviktigt? Varför är förslag om fler väktare på platser i kommunen som polisen anser onödiga viktigare än satsningar på våra barn i förskolan och deras pedagoger?  Inte nog med att pedagogerna i Järfällas förskolor ska fortsätta att betala för sina pedagogiska måltider i barngrupp tack vare Alliansen och SD, de ska dessutom stressa ihjäl sig och stå helt utan förutsättningar att genomföra sitt pedagogiska uppdrag.

Imorgon kommer ett ärende kring strategi för utveckling av förskolan i Järfälla, ingenstans skrivs det om en prioritering av att minska barngruppsstorlekarna och komma till rätta med dem. Vi i Vänsterpartiet tycker att det är av högsta prioritet att tillgodose barngruppsstorlekar i enlighet med Skolverkets rekommendationer[4] på alla förskolor i Järfälla kommun.

Mia Söderlind (V), ersättare i Barn- och ungdomsnämnden

[1] https://www.lararforbundet.se/artikelsidor/barngrupperna-ar-fortfarande-for-stora

[2] https://www.svt.se/nyheter/forskare-barns-valmaende-paverkas-av-gruppstorleken

[3] https://forskoleupproret.weebly.com/

[4] https://www.skolverket.se/om-oss/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/2017-04-25-mindre-barngrupper-i-forskolan

Dela den här sidan:

Kopiera länk