Nyheter

Förslag om att temporärt erbjuda hel- eller deltid i äldreomsorgen avslogs

Den 18 maj sammanträdde äldrenämnden. Anna Bång (V), som är ledamot i äldrenämnden lämnar följande rapport från sammanträdet.

Nämnden beslöt att förlänga avtal med Ansvar och Omsorg att driva Särskilt boende för äldre, SÄBO, Lönnen och Linden. Detta trots att företaget fått kritik i medier för att många dött på deras boenden och anställda varit kritiska mot att de inte fått skyddsutrustning. Jag yrkade på återremiss, vilket avslogs. Jag reserverade mig då mot beslutet tillsammans med S. I en protokollsanteckning yrkande vi på att företaget till nästa nämndsammanträde ska återkomma med en redogörelse för vilka åtgärder bolaget Ansvar och Omsorgs har vidtagit för att hindra smittspridning på Lönnen och Linden kopplat till beslutet om avtalsförlängning.

I yttrandet skrev vi att en generell utvärdering behöver genomföras under hösten som både gäller för äldreboenden i egen regi och de som drivs av entreprenörer.

Vi i oppositionen kom med ett initiativ om att ge timanställda hel eller deltidstjänster under fyra månader. Vidare att vikarier med utbildning ska erbjudas månadsanställning under fyra månader. Dessa förslag avslogs. I ett yttrande betonade vi att Järfälla är en av de kommuner som har flest timanställda och att detta är dålig personalpolitik samtidigt som det ökar risken för smitta med många kontakter för våra gamla.

En tredje punkt vi, V och S, tog upp var att vi ville att socialchefen ska planera hur Järfälla ska fördela pengar från ”Äldrelyftet”. Detta antogs av nämnden.

Vi ville ha en kartläggning av utbildningsbehov för visstidsanställd vårdpersonal samt ta fram planering för utbildningssatsning. Detta förslag avslogs till förmån för ordförandeförslag om att ta fram en strategi för att höja sjukvårdskompetensen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk