Nyheter

Det 17/2 får kommunfullmäktige chansen att visa om de tar klimatkrisen på allvar

”Det saknas en enhetlig definition av vad det innebär att utlysa klimatnödläge och i dagsläget saknar kommunen resurser att leva upp till de förväntningar ett klimatnödläge kan medföra”.

Så inleds tjänstemännens svar till kommunstyrelsen på Vänsterpartiets motion om att utlysa klimatnödläge i Järfälla.

EU-parlamentet, Storbritannien, Lunds kommun och hundratals andra har utlyst klimatnödläge. Fler kommuner är på gång. Fridays For Future, Naturskyddsföreningen, Extinction Rebellion och många andra organisationer driver frågan som ett led i att erkänna situationen och agera kraftfullt.

Den borgerliga minoritetsstyret yrkade på att kommunstyrelsen skulle lämna motionen utan åtgärd, vilket också blev utfallet. De anser att kommunen redan bedriver ett omfattande klimatarbete. Sedan 2017 finns en koldioxidbudget och det finns en miljöplan som syftar till minskad klimatpåverkan. Kommunens koldioxidbudgeten visar att det krävs årliga utsläppsminskningar på 10-15% och klimatarbetet kan inte anses vara något annat än otillräckligt så länge budgeten inte följs. Miljöplanen har allt för låga ambitioner.

Med nuvarande utsläppsnivåer lever vi på eventuella framtida generationers bekostnad.

Enligt forskning har vi att vänta mer extremväder, mat- och vattenbrist, konflikter, flyktingströmmar, sjukdomar och ökad dödlighet om vi inte når 1,5 gradersmålet. Är inte det ett nödläge?

Vi hoppas att alla, oavsett partitillhörighet, älskar sina barn och därmed är beredda att göra det som krävs för att inte stjälpa en gigantiskt klimatskuld i knät på dem.  Vi är övertygade om att så är fallet och därmed förväntar vi oss att de visar att de lyssnar på forskningen och bekräftar att det behövs klimatåtgärder utöver ordinarie åtgärder och reformer.

Det finns kunskap från många myndigheter om krishantering för att skydda liv, hälsa, samhällsfunktioner och upprätthålla grundläggande värden som demokrati och mänskliga rättigheter. Vi behöver använda oss av den kunskapen med tanke på det hot vi står inför.

Den 17/2 ska kommunfullmäktige rösta i frågan. För framtida generationer: erkänn klimatnödläge, sätt starkt fokus på klimatfrågan, prioritera insatser för detta i budget så att Järfälla kommer i linje med Parisavtalet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk