Nyheter

Ska det statliga tillskottet till välfärden satsas på skolan för att behålla personal?

Vad ska det statliga tillskottet, som blev resultatet av Vänsterpartiets förhandling med M och KD, användas till? Ska de användas till att rädda kvar skolpersonal, som oppositionen föreslagit eller till något annat? Det får Emma Feldman chansen att svara på när kommunfullmäktige sammanträder på måndag 17/2. Bo Leinerdal, oppositionsråd (V), har nämligen ställt en interpellation till Emma Feldman angående behovet av ökade resurser till Järfällas skolor.

När minoritetsalliansen i ett pressmeddelande beskrev budgeten för 2020 kunde vi läsa. ”En tydlig prioritering av skolan ska bidra till att målen om bättre resultat och studiero uppfylls”. När över två månader av året gått kan innebörden av denna ”prioritering” skönjas. Den pågående omorganisationen inom skolan, som syftar till att återgå till en mer traditionell stadieindelning, riskerar leda till att Järfällas skolor tappar kompetens genom minskning av antalet lärare och övrig skolpersonal och att ökning av stress och oro medför att kvaliteten sjunker.

I den riskbedömningen som Barn- och ungdomsförvaltningen genomfört inför förändringen anges att det föreligger stor risk på högstadiet att arbetsmängden och arbetstempot ökar då nedskärningar kommer att ske på resurser och stöd.  Det noteras att ”Risk finns att vi inte kan uppfylla skollagen”. Det kan medföra ökat psykiskt påfrestande arbete.

De fackliga organisationerna, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, befarar i ett yttrande angående skolorganisationen att situationen på Järfällas skolor kommer bli avsevärt mycket tajtare under 2020 och att arbetsmiljön för både lärare och elever kommer att försämras. De konstaterar att antalet vuxna i skolan kommer totalt vara mindre under 2020.

Det paradoxala i situationen är att samtidigt som osäkerhet och oro sprider sig på Järfällas skolor kommer besked om ökade statliga stöd till välfärden. För Järfälla kommer ett tillskott på minst 30 miljoner kronor att beslutas i vår.  Inför detta har Emma Feldman i lokal media avfärdat Eva Ullbergs (S) krav från den rödgröna oppositionen att snabbt justera årets budget. Den ansvarige skolpolitikern, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden Nikoletta Jozsa (L), avslog det rödgröna förslaget att kräva en tilläggsbudget i syfte att undvika nedskärningar inom skolan.

Det en ansvarsfull politisk ledning nu borde göra, för att skapa arbetsro inom skolan, är att ge besked att det ekonomiska tillskott som kommunen kommer att erhålla till stor del ska användas för att ge ökade resurser till skolan så att nedskärningar som leder till färre vuxna i Järfällas skolor kan undvikas.

  • Utifrån ovanstående frågar jag Emma Feldman om du kan ge besked till elever, lärare och övriga att delar av det kommande tillskottet tillförs skolan för att undvika att antalet lärare och annan skolpersonal minskar i Järfällas skolor?
  • Kommer du ta initiativ så att en beredning påbörjas för att ett politiskt beslut att justera gällande budget snarast möjligt kan fattas?

Dela den här sidan:

Kopiera länk