Nyheter

Kommunens pensionspengar fortsätter stödja fossilindustrin

På måndagen kommunfullmäktige var vår motion om att investera i det hållbara uppe till beslut. Som det låter handlar det om att kommunen inte via investeringar eller pensionsavsättningar ska stödja sådant som förstör vårt klimat och miljö, utan investera i det som är ekologiskt hållbart.

Kommunen har inga sådana placeringar, vilket är bra. Men de betalar till KPA Pension.

Aphram Melki, Centerpartiets gruppledare och ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet (ett nytt utskott under kommunstyrelsen, inrättat av minoritetsstyren med SD:s hjälp och som hittills haft ett sammanträde) beskrev de placeringskriterier som KPA jobbar efter. Exempelvis att de påverkar de företag de placerar i att ta ansvar för miljö och utesluter verksamheter vars produkter skadar människor och miljö. ”Då är jag väldigt nöjd,” meddelar Aphram Melki och avslutar med ”Det räcker så, tycker jag”.

Därefter röstar kommunfullmäktige ner vårt yrkande om att uppdra åt kommunstyrelsen att via SKL verka för att pensionsförsäkringen KPA ska avinvestera sina placeringar i fossila bolag.

2017 släppte Carbon Disclosure Project (CDP) en forskningsrapport som listar hundra företag som gemensamt stått för ofattbara 71 procent av de totala utsläppen av växthusgaser sedan 1998. Dessa företag bär alltså merparten av skulden till den klimatkris vi befinner oss i.

KPA beskriver även att de inte investerar i företag vars omsättning från kol är över 30 procent eller där mer än 10 procent av intäkterna kommer från oljesand. De skriver  ingenting om företag som får sina intäkter från olja.

Är det så att KPA inte har några investeringar i fossilindustrin?

Jo, bland företagen de investerar i finns exempelvis Exxon Mobil Corp – världens tredje största icke-statliga bolag efter omsättning inom petroleumbranschen, ConocoPhillips och Marathon Oil Corp.

Exxon Mobil Corp finns även på femteplats på CDP:s listaöver de hundra företag som stått för merparten av den koldioxid som släppts ut de senast 30 åren. ConocoPhillips finns på plats 20.

Det är just den här typen av klimatvärstingar vi menar att vi inte ska stödja med kommunens pensionspengar. För att det ska bli en förändring behöver kommuner ligga på KPA via SKL. Hur kan en vara nöjd när det ser ut såhär?

Thomas Stenholm

Dela den här sidan:

Kopiera länk