Nyheter

För att vi aldrig får glömma

Idag är det 81 år sedan Kristallnatten, själva kulmen på Novemberpogromen, ägde rum. Natten mellan den 9-10 november mördades 400 judar, tiotusental arresterades och fördes till koncentrationsläger, ca. 1400 synagogor förstördes och omkring 7 500 butiker som ägdes av judar fick sina skyltfönster krossade. Den följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen.

Efter andra världskriget var enigheten stor: Vi får aldrig glömma detta. Detta till trots har historien upprepat sig där nationalismen fått fotfäste och fått växa, och dess tankegods om att göra skillnad på oss människor baserat på var vi kommer ifrån, vad vi har för religion eller om vi inte tror.

Det ser vi även här i Sverige och Järfälla, att människor med annan härkomst eller annat religion än kristendomen, av politiska krafter, pekas ut som skulden till samhällsproblem. Inte den ideologiskt drivna omdaningen av samhället som lett till snabbt ökande klassklyftor, avregleringar, privatiseringar och utförsäljning av det gemensamma.

Vi har i år lagt en motion till kommunfullmäktige med namnet ”För att vi aldrig får glömma” om att varje år på olika sätt uppmärksamma Kristallnatten för att hålla minnet vid liv. Men det vann tyvärr inte gehör hos det politiska minoritetsstyret och SD.

Nu när det finns allt färre kvar i livet som överlevde förintelsen är upp till oss som lever idag att hålla minnet vid liv, och för alla människors lika värde bekämpa rasism, antisemitism och islamofobi.

Läs motionen här

Dela den här sidan:

Kopiera länk