Nyheter

Rapport från kommunfullmäktige 21 oktober

Under måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde underströks de ideologiska skillnaderna partierna emellan. Vänsterpartiets position är tydlig och det var säkert ingen som förvånades över att vi vill bygga bort bostadsbristen, värna arbetsmarknadsinsatsen offentliga skyddade arbeten eller att vi hellre vill att resurser ska läggas på att lösa situationen med otillåtna bosättningar genom att ta fram lagliga och värdiga alternativ än att ge förvaltningen i uppdrag att svara på samma frågor två gånger. Allianspartierna och Sverigedemokraternas agerande i samma frågor var i sina stycken mer överraskande.

Ideologiska skillnader i synen på bostadsbyggande
Att (L) vill bygga så lite som möjligt och helst vill att bostadsbristen ska lösas av andra är i sig ingen nyhet, men Jonathan Björnidens resonemang om att planering för hyresrätter på kommunens mark är att jämföra med att kissa på sig när det är kallt är faktiskt anmärkningsvärt inte bara för att vi hade hoppats att förtroendevalda politiker skulle hålla sig ifrån kiss och bajs-skämt åtminstone under sammanträdena, utan också för att det är en analys som rimmar illa med de ekonomiska realiteterna där vi faktiskt behöver bli fler skattebetalare som kan bidra till att finansiera det gemensamma. Hyresrätten som boendeform, med sin lägre transaktionskostnad, är viktig för att möjliggöra för unga att flytta hemifrån såväl som för att människor ska ha möjlighet att flytta dit jobbet, utbildningen eller kanske kärleken finns. Snitt-kötiden för att få ett förstahandskontrakt i Järfälla ligger på 8-9 år. Vi har med andra ord verkligen inget problem med för många hyresbostäder på en redan mättad hyresmarknad.

Vårt kommunalråd Bo Leinerdal återgav pedagogiskt turerna kring ärendet som pågått sedan 2016 då det ursprungliga förslaget om 450 bostäder lades fram. I början av det här året hade ett nytt förslag som innebar 300-400 bostäder beretts av förvaltningen. Ärendet återremitterades vid sittande bord till förvaltningen som fick i uppdrag att banta ner antalet bostäder som nu vid antagandet av detaljplanen alltså var 300. Det minskade antalet innebär förutom en beräknad minskning av markintäkterna på 10 miljoner kronor också att vi bidrar med 100-150 bostäder färre än vad som från början var tänkt och låter bli att välkomna flera hundra framtida invånare och skattebetalare. Vi anmälde i samband med genomgången ett gemensamt särskilt yttrande ihop med (S) och (MP).

Klimatkonsekvensanalys i alla ärenden mindre viktigt för minoritetsstyret
Vänsterpartiets motion om att införa miljö- och klimatkonsekvensanalys i alla ärenden som kommunen fattar beslut om ansågs besvarad i och med att vi följer de lagstadgade kraven på miljökonsekvensbeskrivningar i plan och byggärenden, har en övergripande miljöplan, samt att ett miljö- och social hållbarhetsutskott inrättats. Poängen är att vi vill se att Järfälla går före och gör mer än vad lagen kräver. Aphram Melki (C) menade att utskottet som han är ordförande för kommer att hålla koll på allt som har med miljö och klimat att göra. Utskottet som består av 8 ledamöter har sedan inrättandet sammanträtt en (1) gång. Att ett utskott särskilt fokuserar på dessa frågor är en tillgång, men det ersätter inte att förvaltningen får i uppdrag att särskilt beakta klimatkonsekvenser av varje beslut.

Presentation av nya motioner från Vänsterpartiet
Under sammanträdet presenterade vår ledamot Annica Nilsson också två nya motioner som nu har skickats till kommunstyrelsen för vidare beredning. Från hage till mage handlar om att kommunen ska ställa mer progressiva krav vid upphandling av livsmedel för att öka andelen närproducerade och ekologiska livsmedel, men också om att sätta fokus på mer vegetariskt och säsongsanpassat i den offentliga måltiden. Utarbeta en handlingsplan för kvinnofrid tar avstamp i Järfällas svar på Unizons enkät om kommunernas kvinnofridsarbete där vi svarat att vi saknar en sådan plan liksom att vi inte har satsat på särskild kompetens på relationsvåldsområdet för att möta flera grupper som är särskilt sårbara. Vi vill se satsningar på kvinnofridsområdet och en politiskt beslutad handlingsplan är ett bra första steg för att definiera vilka satsningar som behöver prioriteras.

Nedskärning på offentligt skyddade arbeten (OSA)
(S) ställde en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om nedskärningen av arbetsmarknadsinsatsen OSA som annonserades härom veckan. I lokalpressen gick kompetensnämndens ordförande Richard Lindforss (M) ut och berättade att 5 personer kommer att avskiljas från sina OSA-anställningar i och med att 30 av 40 platser skulle avvecklas eftersom insatsen inte är prioriterad för dem. Samme nämndordförande gick upp och sa att det var 0 personer som blivit uppsagda och att debatten därmed var onödig. Vi hoppas det stämmer, att ingen av de idag anställda personerna ska bli fråntagna sin sysselsättning eller behöva vänta på besked. Vi hoppas också att alliansen låter bli att skära ned på antalet tjänster. Men vår tilltro till minoritetsstyrets vilja är låg då de i budgeten för 2020 genomför besparingar på arbetsmarknadsinsatser med 12,7 miljoner kronor.

Dela den här sidan:

Kopiera länk