Nyheter

V föreslår fria pedagogiska måltider för kommunalt anställd personal

I de kommunala verksamheterna finns det yrkesgrupper, exempelvis lärare och barnskötare, som har som en av sina arbetsuppgifter att inta måltider tillsammans med elever, så kallade pedagogiska måltider.

I Järfälla måste lärarna betala för att arbeta under lunchtid. I flera kommuner ses den pedagogiska måltiden som en del arbetet vilket man självklart inte kan ta betalt för.

– Det känns olustigt att man som lärare ska betala för att utföra delar av sina arbetsuppgifter, säger Mia Söderlind, ersättare i barn- och ungdomsnämnden för Vänsterpartiet och själv förskollärare anställd i kommunen.

– Vi står inför en stor lärarbrist som enligt prognosen ser ut att hålla i sig. Att rekrytera lärare är svårt, för att få en så attraktiv arbetsmiljö som möjligt är fria pedagogiska måltider något som bidrar positivt.

Skolverket beskriver måltiden under rubrik Skolutveckling ”När maten och ätandet är lustfyllt är det mer troligt att maten hamnar i magen och ger ork att leka och lära. Måltiden är ett tillfälle att umgås och bygga relationer mellan barnen och med de vuxna men måltiden kan också integreras i det pedagogiska arbetet. Den kan användas till att väcka nyfikenhet på mat, odling, ekologi och matematik, eller för att prata om kultur, samhälle och demokrati.”

Men denna viktiga pedagogiska arbetsuppgift är inte alltid rofylld. Vissa dagar innebär det att lunchen för lärare/pedagogisk personal får ätas då maten kallnat och andra dagar kanske inte pedagogen själv hinner att äta.

För pedagogernas arbetsmiljö och för att göra Järfälla kommun till en attraktivare arbetsgivare föreslår Vänsterpartiet nu i en motion till kommunfullmäktige att all verksam personal i kommunens förskolor, grundskolor, särskolan samt gymnasieskolor ska erbjudas fria pedagogiska måltider. Samt att i de verksamheter där all personal inte behövs i elevgrupperna under lunchtid, till exempel i gymnasiet, schemalägger de pedagogiska måltiderna.

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk