Nyheter

Varifrån är du? Den frågan hatar jag!

Det säger Esme Güler, som kommer till Järfälla för att prata om rasism, identitet och kvinnor i Orten. Vänsterpartiet Järfällas antirasistiska nätverk anordnar ett samtalsmöte med Esme onsdagen den 18 september kl 18.30 på Sans Rival i Jakobsberg. Mötet blir det tredje mötet i år i serien Livsberättelser som Vänsterpartiet anordnar.

Esme som är kurd kom till Sverige som 18-åring från Turkiet. Där fick hon inte prata kurdiska i skolan eller lyssna på kurdisk musik. Att kunna tala perfekt turkiska var nyckeln till integration i Turkiet. Det tänker hon berätta mer om på mötet.

Sedan ett 20-tal år bor hon i Husby och är aktiv på lokalplanet.

– Jag är ju förortskvinna men känner inte igen mig i beskrivningen i massmedia och delvis också i vänstern. Jag är inte förtryckt på det sättet man beskriver men accepterad till en viss del, kan klä mig och göra vad jag vill. I hembyn är jag inte längre accepterad. Jag är både kurd, turk och Husbybo men det är svårt för mig med identiteten. Vem är jag egentligen?

Den lokala aktiviteten i Husby sjuder av liv. Bara i augusti anordnas filmfestival, Husbyfestivalen med Özz Nüjen, Orten odlar-festival och Hiphopbussen, där 20-25 åringar kan testa sina talanger på hiphop-området. Däremot är den offentliga servicen utarmad. Det finns varken Försäkringskassa, Arbetsförmedling eller socialkontor i Husby. De har tagits bort.

Nu ska det bli ombildningar av hyresrätter, nåt som politikerna i Stadshuset bestämt. Det har varit stora protestmöten på Järva mot det men påverkan är svag. Den politiska majoriteten lyssnar inte. Folk är organiserade men det påverkar inte mycket.

– I Turkiet är rasismen öppen, här är den mera dold. På våra arbetsplatser finns det mycket rasism och fördomar. Det märks ofta sublimt, i detaljer, gester, ansiktsuttryck. Men även inom invandrargrupperna finns det frihetsgränser, som familjens och klanens eller släktens egna regler. Det finns kontrollbehov och förminskande av kvinnor. Det här tänker jag berätta mer om på mötet och kanske avrunda med att läsa några egna dikter, avslutar Esme.

Dela den här sidan:

Kopiera länk