Nyheter

Feministisk träff nu på lördag, 31 augusti

Nu på lördag, med start kl. 10, är det en feministisk träff för föreningens medlemmar som identifierar sig som kvinna. Även de som inte är medlemmar kan vara med på förmiddagen och lunchen. Se mer information längre ner.

Annica, som bl.a. är ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, och Therese, som bl.a. är ordinarie i styrelsen och föreningens internfeministiska talesperson, är de som håller i arrangemanget.

Annica och Therese, träffen är alltså separatistisk. Varför då?

Eftersom att det fortfarande finns en så stark mansnorm och kvinnors röster ofta tystas och begränsas på olika sätt tror vi att separatistiska rum har en viktig funktion att fylla genom att ge plats för samtal där våra röster ges hela utrymmet. Men gemensamma samtal om feminism, som är öppna för alla oavsett könstillhörighet tror vi också är jätteviktiga och såna vill vi också ha fler av.

Vänsterpartiet är ju ett feministiskt parti, där exempelvis minst hälften i alla styrande församlingar är och ska vara kvinnor. Behövs interfeministiska träffar då?

– Feminism, liksom vänsterpartiets övriga ideologiska ben, är något vi ständigt behöver jobba med. Att vi exempelvis har stadgar som säkerställer kvinnlig representation är viktigt och stort, men ingen garanti för att en feministisk analys och praktik genomsyrar partiföreningen. Vi tror att den här typen av träffar är viktiga för att stanna upp, se vart vi befinner oss och hur vi kan ta oss ännu längre.

Det kanske behövs träffar på samma tema för män?

– Absolut! En, eller flera mansträffar vore toppen. Till exempel skulle man på sådana träffar kunna prata om hur man kan motverka destruktiva maskulinitetsnormer och hur ni kan hjälpa varandra att vara trygga, solidariska kamrater i feminismen. Sen har ni säkert precis som kvinnor kollektiva erfarenheter som skulle kännas skönt att få utrymme att diskutera i lugn och ro. Typ unga mäns utsatthet för våld i det offentliga rummet, stigmatisering av psykisk ohälsa bland män, knepiga normer om manlig sexualitet eller något helt annat.

Ida Gabrielsson (V)

Ida Gabrielsson, som är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och en central person i partiets kvinnonätverk, kommer och föreläser om ”intersektionell feminism” på förmiddagen.  Kan ni förklara vad det innebär?

– Intersektionell feminism handlar om att vara uppmärksam på hur olika normer och maktordningar utifrån klass, ras/etnicitet/nationalitet, sexualitet, könsidentitet, funktion och ålder samspelar med varandra. Det är lite förenklat en feminism som vägrar bortse från att förtryck kan se olika ut utifrån olika positioner och att en och samma person kan ha olika mycket makt i olika situationer. Det vill vi fördjupa oss i!

Om några som inte är medlem tycker det här låter intressant. Kan de komma då?

– Självklart. Förmiddagen och lunchen går det bra att vara med på. Skicka ett mejl till [email protected].

Dela den här sidan:

Kopiera länk