Nyheter

Våga säga ifrån!

Det säger Johanna Segerheim, sammankallande i Vänsterpartiet Järfällas antirasistnätverk. Och fortsätter:

– Vi kan alla ägna oss mer åt aktivism och civilkurage i vardagen genom att säga ifrån när någon i vår omgivning blir utsatt för rasism eller diskriminering. Vi måste bli fler som visar att det inte är okej. Många vågar inte riktigt säga vad de tycker utan fegar ur.

Johanna är uppvuxen i Jakobsberg på 70-talet. Hon känner idag mer än tidigare en viss oro för att demokratin är i fara. Det har skett en normalisering av främlingsfientliga åsikter och det är inte längre bara en liten grupp rasister som tycker så. Journalister, debattörer och opinionsbildare som är antirasister möts av en flodvåg av hat och hot. Det här måste vi tydligare ta ställning emot liksom Vänsterpartiet, tycker Johanna.

– Jag ser också andra orättvisor. Det har blivit hårdare för många som inte får sjukersättning utan tvingas att ansöka om försörjningsstöd, som är både osäkrare och lägre. Fler riskerar att bli utslagna och många har psykiska problem. För ungdomar har kraven hårdnat. Idag måste du ha ett gymnasiebetyg för att ha en chans på arbetsmarknaden. Dessutom vill samhället inte leverera billiga smålägenheter för unga när de behöver flytta hemifrån.

Hon tror att det finns en risk att SD ökar ett tag till men att det går att bryta om Vänsterpartiet, andra vänstergrupper och enskilda antirasister agerar och blir mer synliga. Det behövs en mobilisering och en tydligare motrörelse som är för demokrati, jämställdhet och jämlikhet.

Vad gör ni i nätverket?

– Många som uttrycker främlingsfientliga åsikter känner inga invandrare. Nätverket vill därför skapa fler träffpunkter där svenskar och invandrare kan träffas, lyssna på varandras erfarenheter och lära känna varandra. Vårt nätverk har i år en serie möten på temat Livsberättelser och har redan haft två möten. I höst blir det ytterligare två möten och det första blir onsdagen den 18 september kl. 18.30 på Sans Rival i Jakobsberg. Vi har bjudit in en lokal aktivist från Husby som arbetar med demokratifrågor i olika gräsrotsrörelser och i Hyresgästföreningen. Hon kommer också att ta upp den utsatthet som många kvinnor och män upplever som invandrare. Vi kommer dessutom att ha en affischkampanj på temat att svenskar och invandrare behöver varandra och behöver samarbeta. Och försöka få fler antirasister att ansluta sig till Vänsterpartiet, avslutar Johanna.

Dela den här sidan:

Kopiera länk