Nyheter

Investera i det hållbara

Koldioxidhalten i atmosfären är högre än på åtminstone 800 000 år och fortsätter att öka i snabb takt. Homo sapiens har med andra ord aldrig förr upplevt något liknande.

Utsläppen är ojämnt fördelade över världen. Den rikaste tiondelen står för cirka hälften av utsläppen. De som släppt ut minst drabbas hårdast av klimatförändringarna, som allt fler extrema vädersituationer med allt det för med sig.

Ska vi klara av vår del av Parisavtalet är det mer än hög tid att sätta fart. För Järfällas del handlar det om utsläppsminskningar på minst 10 procent per år. Något vi inte är i närheten av. Och för varje år som går utan att vi får ner utsläppen desto brantare måste utsläppskurvan stupa nedåt. Om bara några få år blir det helt enkelt omöjligt att klara av Parisavtalet.

Varje år subventionerar vi det som förstör klimatet med 30 miljarder kronor bara här i Sverige.  Det här måste givetvis upphöra omedelbart, säger Thomas Stenholm, aktiv i Vänsterpartiet Järfällas klimat- och miljönätverk.

Nätverket har skrivit en motion som kommer att presenteras för kommunfullmäktige nu efter påsk. Vi vill att kommunen utreder och redovisar vad kommunen har för investeringar i fossilindustrin, exempelvis via pensionsfonder och andra placeringar. Därefter gör sig av med den typen av placeringar och investerar i det som bidrar till att vi ställer om till ett hållbart samhälle. Vi tycker även att kommunen ska verka för att pensionsbolaget KPA också gör sig av med investeringar i det som förstör vårt klimat.

Investeringar i det fossila riskerar snart bli s.k. stranded assets, det vill säga värdelösa. Att investera i det hållbara är att satsa på framtiden.

Klicka här för att läsa motionen.

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk