Nyheter

Minskat byggande innebär att Järfälla riskerar att gå miste om upp till 400 miljoner kronor.

Den 4 mars beslutade det borgerliga minoritetsstyret i samverkan med SD att avsluta ett antal byggprojekten.  Det innebär bland annat att planerna på studentbostäder och ett äldreboende i Jakobsberg läggs ner. Ett stort steg i fel riktning för Järfälla kommun, i en tid då bostadskön växer.

Under förra mandatperioden gjorde vi medvetna satsningar för att sätta Järfälla kommun på kartan och utveckla kommunen. Den borgerliga minoriteten väljer nu en annan väg, och vill stoppa flera viktiga byggprojekt som finns i byggplanen. Vår vilja är att utveckla och bevara Järfälla som en levande, attraktiv och modern kommun. Det gör vi genom att skapa naturliga knutpunkter i kommunen, bygga bort otrygga platser, rusta upp infrastrukturen och ta tag i bostadsbristen för bl.a. Studenter, äldre och våldsutsatta kvinnor. Att skära ner på så många viktiga byggplaner är inte ett sätt att bemöta samhällets behov, säger Eva Ullberg, kommunalråd i opposition för Socialdemokraterna.

I en tid då trångboddhet allt mer uppmärksammats som ett stort problem och samtidigt som Stockholms bostadsköer växer väljer den borgerliga minoriteten att minska byggandet. I underlaget till beslutet som kommunstyrelsen har att ta ställning till framgår det att flera projekt med hyresbostäder får stryka på foten. Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige besluta i “ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen”.

Stockholm är i stort behov av hyresrätter. Fler måste få möjlighet att ta ett steg in på bostadsmarknaden. Istället för att bygga fler hyresrätter och låta fler få möjlighet att flytta till ett eget hem innebär det här förslaget att Järfälla går i helt motsatt riktning. Det här är dessutom en så stor fråga att den borde avgöras av kommunfullmäktige. Den borgerliga minoritetsstyret avslog vårt yrkande om att ärendet är av så stor konsekvens för kommunen att frågan bör lyftas i kommunfullmäktige, det tycker vi är anmärkningsvärt, säger Bo Leinerdal, kommunalråd i opposition för Vänsterpartiet.

Alla byggplaner har krav på sig att inte gå back ekonomiskt. Vinstmarginalerna minskar dock när exempelvis antal bostäder inom ramen för ett projekt minskar. Minskningarna och de nedlagda projekten innebär i förlängningen att Järfälla kommun går miste om nettointäkter på i storleksordningen 400 miljoner.

När marginalerna för byggprojekten blir mindre innebär det mindre pengar som kan användas till utbyggd infrastruktur, förskolor och skolor. Den här politiken kommer i längden vara skadlig för kommunen, säger Jiang Millington, kommunalråd i opposition för Miljöpartiet.

Jiang Millington (MP), Eva Ullberg (S), Bo Leinerdal (V)

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk