Nyheter

En obehaglig klarsyn efter Expo-föreläsning

Det var en obehaglig klarsyn som åhörarna bar med sig efter att ha hört Jonathan Leman från Expo i lördags. Jonathan var inbjuden av Vänsterpartiet Järfällas antirasistiska nätverk för att tala om den högerextrema miljön i Sverige.

Jonathan gjorde en historisk genomgång av vad som hänt till höger om Moderaterna sedan efterkrigstiden fram till idag när högerextremismen upplever en högkonjunktur i Sverige och många andra länder. Nordiska Rikspartiet, Bevara Sverige Svenskt, Vitt Ariskt motstånd och fram till Sverigedemokraternas (SD) bildande 1988. 2010 kom SD in i riksdagen. Under 00-talet började SD tala illa om islam och muslimer och började tala om att muslimerna håller på att ta över. Samtidigt började man utesluta medlemmar som uttalade sig väldigt grovt om svarta, judar och muslimer. Målet var att växa och då måste man hålla upp en demokratisk fasad för allmänheten. SD började tala mer om en svensk kulturidentitet och svenskhet. Man ser det mångkulturella Sverige som ett hot och att invandring och olika minoritetsgrupper är roten till alla problem.

Men för demokrater och demokratiska socialister är det ett stort problem idag med de högerextremas nätaktivism. Svenska rasen måste vakna, landet är hotat, är budskapet de trumpetar ut. Och det finns mängder med sajter som bara propagerar mot demokratin, mot feminism, mot abort, mot fakta om förintelsen och anser att en korrupt elit har förrått folket. Någon gruppering sätter upp affischer på lyktstolpar och anger att där ska man hänga upp folkförrädare. För en vanlig SD-väljare är det svårt att veta varifrån mycket av propagandan kommer eftersom det ofta är SD-are som skriver på dessa vit makt-sajter. Smågrupperna och SD överlappar varandra. En del vill också börja med att bygga separata samhällen i Sverige t ex i Ludvika eller i Töreboda.

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är öppet nazistiskt, har funnits sedan 1997. En typisk nazist är en 30-årig man. Bara 19 procent är kvinnor. Idag har NMR dominans på gatan och man samarbetar med olika grupper i nätaktivism. Jonathan bedömde att det fanns runt tusen personer som är med i NMR, Fria Sverige och som är enskilda aktivister på nätet. Därutöver ytterligare runt 20 000 personer som är vit makt-sympatisörer förutom SD-delen som är mycket större.

Vad göra? Var och en kan göra mycket, ingripa när de ser vardagsrasism eller bli aktiva i ett politiskt parti. Polisen måste bättre på att prioritera hets mot folkgrupp och att lagföra sådana handlingar.

  • Samhället måste nog någonstans bestämma sig och ta krafttag emot nazism och kränkningar av mänskliga rättigheter. Det gäller polisen, skolan, Skattemyndigheten, Försäkringskassan, socialtjänsten, avslutar Jonathan Leman.

Dela den här sidan:

Kopiera länk