Nyheter

Jag tror på att skapa aktivism på gräsrotsnivå

Medlemstillströmningen till Vänsterpartiet har varit otroligt hög i år och den ser ut att hålla i sig, vilket är väldigt glädjande. Flertalet nya medlemmar säger att de känner att samhällsutvecklingen går i fel riktning och att de inte längre bara kan se på utan vill vara med och förändra. Idag har vi träffat en av dessa nya medlemmar i Järfälla som vill vara med och jobba aktivt för ett mer inkluderande samhälle.

Hej! Vem är du och vad pysslar du med?

Jag heter Johanna, är 44 år och har bott i Jakobsberg i hela mitt liv (nästan). Är en person som gillar att engagera mig och har arbetat med en hel del volontärarbete genom åren. Det gör jag fortfarande. Just nu är jag häktesbesökare genom Röda korset. Jag jobbar inom kommunal hemtjänst och har en bakgrund som jurist. Har även utbildat mig till Integrationspedagog på yrkeshögskolan i Sollefteå och har nyligen jobbat med ensamkommande ungdomar och flyktingmottagning i kommunal verksamhet.

Varför gick du med i Vänsterpartiet?

Därför att jag bestämt mig för att jag nu vill engagera mig och var en del i att skapa gräsrotsaktivism för att på så vis vara en tydlig motpol mot det alltmer hårdnande samhällsklimatet jag upplever växt fram mer och mer under en längre tid. Jag tycker att Vänsterpartiet är det enda partiet som bibehåller en tydlig ideologi och en tydlig politik och där man talar klarspråk om vad man kan acceptera i ett demokratiskt och inkluderande samhället och även vad som är oacceptabelt. Vänsterpartiets värdegrund passar mig och jag känner stort förtroende för partiet och för Jonas Sjöstedt. Jag vill arbeta aktivt för att ”ta tillbaka” samhället och den humana dialogen. Som jag ser på saken har vi kämpat länge i Sverige för att skapa ett demokratiskt samhälle och tydligen kan det gå jättefort att montera ner samma demokrati. Jag vill hjälpa till att bevara Sveriges socialistiska värdegrund som faktiskt har byggt det här samhället.

Vad tycker du är de viktigaste samhällsfrågorna, för Järfälla och kanske hela landet?

Att motverka en rasism och främlingsfientlighet som jag upplever mer och mer tar över det offentliga rummet. Jobba för fler och billigare bostäder, främst hyresrätter, som alla kan ha råd med. Ett aktivt arbete för ett mer jämställt samhälle där feminismen är en naturlig del och att jobba för inkludering och en hållbarhet när det gäller välfärdsfrågor. Min tanke om inkludering är att det ska vara ett hållbart samhälle för alla, oavsett kön, sexuell läggning, etnisk bakgrund, funktionsvariationer och andra saker som kan skapa utanförskap på olika sätt. Vi måste värna om varandra och ett samhälle som är till för alla och där alla kan vara delaktiga på sina egna villkor. Vårdfrågan och att ta bort vinster i välfärden är också jätteviktigt. Att Sverige 2018 är ett land där klassklyftorna växer i princip snabbast i världen är oroväckande och vi måste gemensamt vända den trenden. Socialismen och humaniteten måste igen få ett fäste i samhället både i högt och lågt. I Järfälla tycker jag att bostäder, sjukvård och ekologisk hållbarhet och inkludering är särskilt viktiga frågor.

Vad tycker du om Vänsterpartiets politik när det gäller de saker du tar upp?

Jag tycker att Vänsterpartiets politik är tydlig när det gäller de frågor som jag tycker är de viktigaste som grundstenar i ett hållbart samhälle. Jag tycker om politik när den är tydlig och konkret och det upplever jag att Vänsterpartiets politik är. Jag tycker också att Vänsterpartiet har vågat och klarat att behålla sina ställningstaganden och sina ståndpunkter när det blåst rasistiska och populistiska vindar i Sverige. Att Vänsterpartiet står för alla människors lika värd, feminism och miljöfrågor samt inkludering gillar jag också. Vänsterpartiets politik är lättillgänglig och rak.

Hur ska vi få ett bättre Järfälla?

Jag tror på att skapa starka opinioner på gräsrotsnivå i det här läget. Att ta debatten mot SD och populismen bland invånarna i Järfälla tror jag blir otroligt viktigt och centralt nu efter valet. Vi måste orka stå starka i våra åsikter och uppfattningar och orka lyssna på vad invånarna här tycker och tänker. Det är lätt att övertyga de som redan är övertygade men en större och viktigare utmaning att få med de som tagit till sig en populistisk och fientlig retorik och börjat hitta syndabockar bland vissa grupper i samhället. Det är ett långsiktigt förändringsarbete som måste göras. Vi måste skapa aktivism och engagemang när det gäller frågor som är viktiga för oss i Järfälla. Sjukvården, bostäderna och att kämpa mot alla krafter som inte tycker att alla människor är lika mycket värda. Jag tror på att skapa aktivism på gräsrotsnivå som i sin tur påverkar de parlamentariska besluten och att ha en utåtriktad och tillgänglig politik. Vi behöver vara synliga och ta alla debatter nu och stå stadigt i Vänsterpartiets politiska uppfattningar. Det tror jag är det viktigaste just nu.

Dela den här sidan:

Kopiera länk