Nyheter

Reservation mot markanvisningsavtal

Namninsamling mot utförsäljningen av Jakobsbergs sjukhus
Namninsamling mot utförsäljningen av Jakobsbergs sjukhus

På kommunstyrelsen senaste sammanträde, 17/10, lämnade Vänsterpartiet in både ett särskilt yttrande och en reservation angående

markanvisningsavtal för sjukhusbebyggelse i Veddesta.

Vänsterpartiets ståndpunkt är att vi anser att det inom ett starkt växande Järfälla finns behov av två sjukhus, vänsterpartiet inget att invända mot att detaljplan upprättas för det ändamålet, men vi är definitivt emot att sjukvården i Järfälla privatiseras vilket blir effekten om planerna på att riva Jakobsberg sjukhus och ersätta det med ett privat sjukhus genomförs.

Bo Leinerdal (V) yrkade på att ärendet återremitterades för att i markanvisningsavtalet inför att det planerade sjukhuset i Veddesta ska vara offentligt drivet av Stockholms läns landsting. Kommunen har möjlighet att bestämma vad och i vilka former verksamhet ska bedrivas i Järfälla. Planeringen för Jakobsberg sjukhus och det nya sjukhuset i Barkarby borde föregås av en behovsanalys som Landstinget ansvarar för.  Vi är mycket oroliga över hur planeringen av hälso- och sjukvården i regionen går till. Idag styrs den av privata fastighetsbolag som Hemsö och deras samarbetspartner, det privata vårdbolaget Capio. Via pressmeddelanden från Hemsö delges deras planer.

rodlordag20161022-1xVänsterpartiet anser att Järfälla kommun aktivt ska verka för att hälso- och sjukvården i Järfälla planeras utifrån befolkningens behov och inte styrs av privata vårdkoncerners vinstintresse.  Vi anser att sjukvården ska drivas i offentlig regi utan privat vinstintresse. Därför anser vi att kommunen i markanvisningsavtalet borde införa att det planerade sjukhuset ska vara ett offentligt drivet sjukhus av Stockholm läns landsting och kommundirektören uppdras att informera Landstinget och Hemsö Fastighets AB om kommunens avsikt om driftsform och införa det i avtalet.

Vänsterpartiet anser att Järfälla kommun aktivt ska verka för att hälso- och sjukvården i Järfälla planeras utifrån befolkningens behov och inte styrs av privata vårdkoncerners vinstintresse.  Vi anser att sjukvården ska drivas i offentlig regi utan privat vinstintresse. Därför anser vi att kommunen i markanvisningsavtalet borde införa att det planerade sjukhuset ska vara ett offentligt drivet sjukhus av Stockholm läns landsting och kommundirektören uppdras att informera Landstinget och Hemsö Fastighets AB om kommunens avsikt om driftsform och införa det i avtalet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk