artikel

Lägg inte ner Jakobsbergs sjukhus!

1-jkb-sjukhusDen borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting vill sälja den fastighet som inrymmer Jakobsbergs sjukhus. Sjukhuset inrymmer en mängd vård, undersökning och rehabverksamheter och är en viktig del i hälso- och sjukvården för  boende i Jakobsberg och i hela vår kommun.

Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting vill sälja den fastighet som inrymmer Jakobsbergs sjukhus. Sjukhuset inrymmer en mängd vård, undersökning och rehabverksamheter och är en viktig del i hälso- och sjukvården för  boende i Jakobsberg och i hela vår kommun.

Där finns, förutom 60 platser för  geriatrisk vård, bland annat vårdcentral, närakut, psykiatrisk mottagning, röntgenavdelning, Barn- och ungdomsmedicinskt mottagning, vårdavdelning för palliativ vård, Rehabmottagning med rehabbassäng, sjukgymnastik, Öron, näsa, hals centrum, Gynekologisk mottagning och folktandvården mm.
Var de verksamheter som idag finns på sjukhuset ska ta vägen finns inget svar på.

Vänsterpartiet motsätter sig försäljningen, eftersom det innebär att Järfällaborna blir helt utan närsjukhus.

Ansvarig för utförsäljningen är alliansen i landstinget.  Landstingsrådet , moderaten Paul Lindquist säger i SVT Nyheter att den som köper sjukhuset kan bygga bostäder på fastigheten.

Sjukhuset rymmer till 60 procent lokaler för geriatrik, det vill säga vård för äldre. Alliansens argument för att sälja är ett minskat behov av lokaler för vård av äldre. Men de bortser från faktumet att befolkningen blir allt äldre. Behovet av geriatriska vårdplatser kommer att öka snarare än att minska. Minskat behov är alltså bara ett svepskäl.

Det krävs inget cyniskt sinnelag för att fundera på om inte försäljningens egentliga syfte är att kratta vägen för privata, vinstdrivande aktörer.

Att det borgerliga styret tycks tro att privatisering löser det mesta är ingen nyhet. Vänsterpartiet ser tvärtom att privatiseringar försvårar möjligheterna till sammanhållen vård, inte minst för äldre.

Att sälja sjukhuset görs enbart av ideologiska skäl. Flera av ledande politiker i Järfälla sitter också i landstingsfullmäktige och har därmed möjlighet att förhindra en försäljning av Jakobsbergs sjukhus och därmed en nedläggning av sjukhuset.

Vill ni tillsammans med oss rädda Jakobsberg sjukhus?

Skicka ett mejl och säg vad du tycker!

Dela den här sidan:

Kopiera länk