artikel

Solidaritet inte bara en fin tanke

Solidaritet. Vad innebär det? Stolt paroll på 1 maj och på kongresser? Sätta in en hundring till jul

Monika hemma i köket
Monika hemma i köket

till någon ideell organisation? Eller kan man göra nåt mer själv?  Den frågan ställde sig Monika, pensionerad lärare, som gav pengar ibland till tiggarna utanför Coop i Jakobsberg. Hon försökte prata med tiggarna men ingen kunde något annat europeiskt språk. Till slut kom maken till en av tiggarna och han kunde lite spanska. Monika fick kontakt. Hon tyckte synd om tiggarna som tvingades sova i iskalla tält. Det slutade med att hon bjöd hem dem att bo i hennes trerumslägenhet, där de också bor just nu. Hemsidan fick en intervju med Monika.

– När jag såg tiggarna tänkte jag att det är bättre att ”adoptera” en person än att ge några kronor då och då. Så jag tog kontakt med en kvinna utanför Coop, som skulle åka tillbaka till Rumänien. Dagen innan hon åkte hem fick jag kontakt med hennes dotter och svärson. Jag frågade om de kunde städa. Och visst. De två kom hem till mig och städade. De gjorde ett bra städjobb. Behöver du hjälp med städningen så kontakta mig (tel 0739 31 07 17). De var så trevliga så jag frågade om de ville bo hos mig. Nu har de bott en vecka och det har inte varit några problem!

Känns det inte osäkert att ha främmande människor boende hos dig?

– De sitter och tigger hela dagarna mellan kl 08 och 20. Sen när de kommer hem på kvällen är de så söta och vänliga.

Ali och Mariana bor nu hos Monika
Ali och Mariana bor nu hos Monika

Då får de soppa till middag. Men visst, ibland kan jag fråga mig vad jag har gjort.

Du har börjat utbilda dem också?

– Nej, det vill jag inte säga, men jag lär dem lite svenska och lite räkneord. Jag får användning av mina yrkeskunskaper som lärare.

Hur länge ska de bo kvar?

– Det vet jag inte. Det är lättare med de här två ungdomarna (18 resp 27 år) som jag kan kommunicera med. Men jag vet inte hur länge jag orkar ha personerna boende hos mig. Nu ska jag kontakta frikyrkopastorn Stanley Sjöberg och höra om hans församling kan ta ansvar för de här personerna under julen.

Akut behov under julen

– De här två ungdomarna behöver någonstans att bo 20-25 december, när jag åker bort. Ring mig om ni har ett rum över!

Varför gör du det här?

– Man tycker ju synd om dem och det kostar mig inget att ha dem boende här. Och det är solidaritet i praktiken.tiggare 001 Jag är uppväxt i ett hem som tog emot en person som var på luffen. Det var inga problem. Han hjälpte till, var hembiträde och passade oss barn och stannade en hel vinter. Så jag är uppväxt med gästfrihet. Om man kan, så tycker jag att man ska hjälpa folk.

– Man tycker ju synd om dem och det kostar mig inget att ha dem boende här. Och det är solidaritet i praktiken. Jag är uppväxt i ett hem som tog emot en person som var på luffen. Det var inga problem. Han hjälpte till, var hembiträde och passade oss barn och stannade en hel vinter. Så jag är uppväxt med gästfrihet. Om man kan, så tycker jag att man ska hjälpa folk.

Något mer du vill säga?

– Ja, nu inför julen så vill många tiggare hem och fira jul med sina familjer. Men resan kostar 1 300 kronor. Många behöver också hjälp med resväskor. Kontakta mig om du vill göra en insats!

Dela den här sidan:

Kopiera länk