artikel

Glimtar från RUFS-konferensen igår

År 2010 skapade Stockholms läns landsting en regional utvecklingsplan för Storstockholm (RUFS). Nu fem år senare jobbar man vidare med en utvecklad plan. Igår (4 december) presenterade man sina nya idéer på Kistamässan. Här kommer en sammanfattning av vad som sas. Det handlar om utbildningar, arbete, bostad, infrastruktur, och miljö.

Stockholmsregionen måste bli bättre på att matcha utbildning mot efterfrågan. Idag förekommer det en stor missmatch och i längden så slösar vi mycket förmåga och kompetens. Här måste vi inventera vårt human kapital, alltså se över kunskapsinfrastrukturen, hur efterfrågan ser ut idag och i framtiden. Den kommer att förändras. Vi kan inte bara vara bäst på utbildning men sedan inte se över att det finns arbete. Något som vi måste bli bättre på och då en viktig väg är att satsa på hållbar forskning.

I Stockholmsregionen så har vi hög sysselsättning och kunskapskapital.  Arbetslösheten ser olika ut i de olika grupperna, är störst bland ungdomar men har minskat hos män med annan etnisk bakgrund. Något vi inte kan kasta bort för det är där vi kan finna de yrken som vi är stort behov av idag på arbetsmarknaden och då måste vi korta och snabba på vägarna till svenska språket och arbete.

Sverige har störst segregering när det kommer till utbildning och arbetsmarknaden. Vi måste bli mycket bättre på att ta tillvara på den kompetens som kommer till Sverige med flyktingsströmmen, för det är genom utbildning och arbete som vi kan skapa integration.

För att klara av den kraftiga inströmningen av nya stockholmare, så är det infrastruktur och bostad som måste byggas upp. Det handlar om 20 000 lägenheter och år för att kunna täcka bostadskrisen men övervägande delen måste vara hyresrätter.

Biltrafiken behöver bli helt fossilfri 2050
Biltrafiken behöver bli helt fossilfri 2050

Infrastruktur och miljö kan gå hand i hand. Främsta målet är att frångå användandet av fossila bränslen. Vi har vi kommit väldigt långt när det kommer till uppvärmning av bostäder, men när det kommer till trafiken så har vi mycket kvar att göra. Här måste vi börja ta tillvara på invention på ett mer konstruktivs sätt för att göra det möjligt att kunna ställa bilen eller välja transportmedel som inte går på fossila bränslen. De första stegen är att bygga ut tunnelbanan, bättre tvärförbindelser och göra kollektivtrafiken mer attraktiv så att det blir lättare att ställa bilen. Klimatmålen handlar väldigt kortfattat om att vi måste ställa tydliga mål för 2050 för att kunna nå målen som är satta för 2030.  Målet för 2050 är inga nettoutsläpp alls av växthusgaser.

Vi i Stockholm har mycket att ta lära av Oslo. De pengar de har fått in via billtullar har gått till utbyggnad av kollektivtrafiken och till att sänka avgifterna i kollektivtrafiken. På så sätt så kommer de i framtiden att få Oslo centrum helt bilfritt.

Till 1 januari 2018 är målet satt att vi ska bli en region.
/AN

Dela den här sidan:

Kopiera länk