artikel

Fem initiativ av Vänsterpartiet i kommunstyrelsen

Vänsterpartiets Bo Leinerdal har lämnat in ett antal reservationer och särskilda yttranden till kommunstyrelsen den 9 november, som här presenteras kortfattat:

Stäket

  1. Särskilt yttrande om detaljplan för Almarevägen, del av fastigheten Stäket 11 mfl.

I den nyss antagna översiktsplanen för Järfälla kommun anges att kommande bebyggelse ska ske i kollektivtrafiknära läge. Motivet är bland annat att det minskar behovet av transporter till och från kollektivtrafikpunkter och därmed är det mindre belastning på miljön. En annan aspekt som anges i översiktsplanen är att det framtida Järfälla ska kännetecknas av mångfald.

I boendet nås det genom blandade upplåtelseformer. Segregation ska motarbetas.

Ur aspekten kollektivtrafiknära läge är området olämpligt för att bygga bostäder.

Men då Stäket är den mest segregerade kommundelen, i huvudsak villabebyggelse, finns skäl att genom byggande av flerfamiljhus något bryta upp den rådande ensidiga villabebyggelsen. Vänsterpartiet menar att bostäderna skall upplåtas som hyresrätter.

Bo Leinerdal
Bo Leinerdal

 

  1. Reservation mot beslut angående köpe- och exploateringsavtal med Kärnhem Projektbolag 9 AB avseende område för bostadsbebyggelse vid Almarevägen.

Jag reserverar mig mot att kommunstyrelsen avslog förslaget:

”I köpe- och exploateringsavtalet införs att bostäderna ska upplåtas som hyresrätter.”

 

Kommundelen Stäket är en av de mest segregerade bostadsområden i Järfälla. Huvuddelen av bostäderna utgörs av egna hem. Stäket är en villastad.

Vänsterpartiet har inget emot villaboende. Men vi anser i likhet med vad som anges i den nyss antagna översiktsplanen att i Järfälla ska vi ha blandade upplåtelseformer.

Det finns nu en möjlighet att något motverka segregationen i Stäket genom att de planerade flerfamiljhusen upplåtes med hyresrätt. 

Inrättande av näringslivsbolag.

I ett särskilt yttrande skriver Bo Leinerdal att:

Kommunen har en viktig uppgift i att medverka till att företag etableras i Järfälla vilket skapar arbete. Vänsterpartiet har ifrågasatt om formen näringslivsbolag är den rätta för att vara effektiv i jobbskapandet.

Då nu styrdokumenten för bolaget föreligger och det faktum att kommunfullmäktige fastställer ägardirektiv, utser styrelse och ges möjlighet att yttra sig över frågor av principiell karaktär och av större vikt anser vi att formen är värd att prövas.

 Järfälla kommuns avkastningskrav på Järfällahus AB år 2016.

I reservationen från V står det: Jag reserverar mig mot att kommunstyrelsen avslog förslaget:foto flerfamiljshus

I reservationen från V står det: Jag reserverar mig mot att kommunstyrelsen avslog förslaget:

”Järfälla kommuns avkastningskrav på Järfällahus AB för år 2016 fastställs till 1,5 procent.”

Kommunens allmännyttiga bostadsföretag JHAB har en stabil ekonomi. Vid en jämförelse mellan de allmännyttiga bostadsföretagens ekonomi som Hyresgästföreningen genomfört kommer JHAB högst bland alla i Stockholms jämförbara bolag. JHAB har en högre lönsamhet än de stora Stockholmsbolagen.

Därför kan ägarens, det vill säga Järfälla kommun, krav på avkastning sättas så att det både medger en fortsatt stabil ekonomi och att kraven på hyreshöjningar kan reduceras.

I tider då ränteläget är lågt är de som äger sin bostad, antingen genom egna hem eller bostadsrätt, vinnare. Med statens subventioner till dessa boendeformer i form av ränteavdrag och möjlighet till ROT-avdrag vid renovering så ökar den ekonomiska klyftan med olika boendeformer.

Det är dags att även hyresgästerna i JHAB gynnas genom att låga eller inga hyreshöjningar sker kommande år.

Det kan Järfälla kommunfullmäktige, genom att fastställa ett lägre avkastningskrav, medverka till.

Köpeavtal i Barkarbystaden

 V lämnade ett särskilt yttrande angående ärende 2 Köpeavtal med Ikano Bostad AB avseende del av fastigheten Barkarby 2:2 och skrev:

Föreliggande avtal har sin grund i det ramavtal som kommunstyrelsen godkände våren 2011.

I processen med utformandet av Barkarbystaden har Vänsterpartiet värnat om att staden ej ska bli ett reservat för köpstarka människor där bostadsrätten är den dominerande upplåtelseformen. Vi kan se risker med att flera av de senaste anvisningarna och avtalen gäller uppförande av bostadsrätter. Vi önskar en samlad bild av läget för att värna om en Barkarbystad för alla.

Dela den här sidan:

Kopiera länk