artikel

V Järfällas budgetförslag presenteras

 Mål och budget för 2015, ekonomisk plan för 2016-2018 samt skattesats 2015.

Vänsterpartiet i Järfälla fick ett ökat stöd i valet. Vår ambition är att förvalta förtroendet genom att åstadkomma verklig förändring i människors vardag i riktning mot ett samhälle som präglas av solidaritet och omtanke. Där varje människa behövs och är delaktig i samhällsbygget.

Den nya mittenkoalitionens har presenterat en politisk programförklaring som Vänsterpartiet i huvudsak är överens med. Men det är inte svårt att producera vackra ord konsten är att genomföra dessa.

Bort från marknadstänkandet.

De små steg bort från marknadstänkandet inom de kommunala verksamheterna som koalitionens förslag innebär har Vänsterpartiets stöd. Förslaget att avskaffa det marknadsanpassade systemet ’’beställare och utförare” är ett sådant steg. Likaså att kundperspektivet ersätts av ett tydligt medborgarperspektiv och som konsekvens därav namnbytet på kundtjänst till Servicecenter. Vi välkomnar att förslaget om kulturpeng och fritidscheck inte blir verklighet.

Vänsterpartiet vill att Järfälla kommun ska ta fler steg bort från marknadstänkandet. De kommunala resurserna ska fördelas efter behov och därmed bidra till att utjämna skillnader som beror på klass, kön eller etniskt ursprung. Vi vill ersätta pengsystemet med ett resursfördelningssystem som fokuserar på kvalitet och möjliggör fördelning efter behov.

Ett Järfälla som lämnar marknadstänkandet behöver ingen konkurrenspolicy och riktlinjer för konkurrensförfarande som därför föreslås avskaffas.

Inga skattepengar till privat vinst.

De kommunala verksamheterna finansieras med skattemedel. Det är ett stort ansvar att förvalta dessa. Kommunen skall inte bidra till att skattepengar hamnar i privata välfärdsföretags kassor och delas ut i vinst, ej heller att skattepengar överförs till skatteparadis utomlands. De privata vårdföretag som verkar i kommunen ska ha kollektivavtal med de anställda och i samma takt som kommunens egen verksamhet genomföra rätt till heltid med deltid som möjlighet för personalen. Delade turer inom vård och omsorg ska inte förekomma.

Vi föreslår att en samlad översyn av de privata utförarna i kommunen genomförs med avsikt att redovisa ägarstruktur, utdelning av vinst och övriga ekonomiska nyckeltal. Redovisningen ska också innehålla arbetsförhållanden för personalen.

Framtida etableringar av privata, vinstdrivande, vård, -omsorg eller utbildningsföretag skall, då lagstiftningen så medger, prövas restriktivt och kommunala alternativ alltid erbjudas.

En politik för arbete, rättvisa, jämlikhet och ekologisk uthållig utveckling.

Järfälla växer nu kraftigt. Nya bostadsområden planeras och byggandet av Barkarbystaden är i full gång. Ett växande Järfälla ställer krav på att kunna möta nuvarande och kommande Järfällabor med en väl utbyggd och fungerande service.

Det innebär en bra förskola med hög kvalitet och låga avgifter, en skola som förmedlar livslångt lärande, en bra, trygg vård och omsorg vid ålderns höst och en aktiv, skapande kultur- och fritidsverksamhet.

Kommunens verksamheter är en viktig del för att skapa rättvisa och jämlika villkor mellan människor. Därför är arbetet med att utveckla demokratin en viktig kommunal angelägenhet.  I det ingår att motarbeta rasistiska och främlingsfientliga strömningar,

Det mångkulturella Järfälla måste lyftas fram som en tillgång. I Järfälla tas alla människors resurser tillvara. Medborgarna ska ha ett verkligt inflytande i vardagen över kommunens utveckling. Former för detta bör utredas och genomföras under kommande år.

För en långsiktigt god livsmiljö krävs också att kommunen aktivt bidrar i arbetet med den nödvändiga omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle.

Kommunen har också en viktig roll för att skapa bra förutsättningar för ett livskraftigt företagande, framförallt för mindre och medelstora företag. Formerna för detta bör utredas under året. Därefter tas ställning till bildandet av ett näringslivsbolag.

Inkomstklyftorna har ökat de senaste åren. Antalet fattiga och utsatta mäniskor ökar i Järfälla Kostnaderna för försörjningsstöd har stigit dramatiskt. Behovet av att omhänderta unga och placera i särskilt boende har ökat. Det är en tragedi för de som drabbas. De ökar trycket på kommunens socialtjänst och de som arbetar med att hjälpa människor tillbaka till ett värdigt liv. Arbetsbelastningen för socialsekreterare mfl. måste minska. Besparingen då beställare/utförare avskaffas ska användas för att se över och förbättra arbetssituationen inom socialtjänsten. 

Bättre kvalitet-ger fler jobb.

Vänsterpartiet vill se mer krafttag och åtgärder för att bekämpa arbetslösheten. Vår strategi är att öka kvaliteten i verksamheterna vilket också innebär fler fasta jobb. Det är också den effektivaste metoden för att undvika ekonomiska underskott.

– Vi delar satsningen på minskade klasstorlekar och fler lärare i grundskolan och i förskolan.

– För är att tillgodose det framtida behovet av utbildade lärare måste en handlingsplan upprättas. Läraryrket måste uppvärderas.

– Vårt gymnasium behöver utvecklas för att bryta den negativa trenden att våra ungdomar väljer andra skolor.

– Inom äldreomsorgen vill vi öka resurserna för fler personal, genom bättre schemaläggning och andra personalfrämjande åtgärder som ökar kvaliteten i äldreomsorgen.

-Kultur- och fritid i Järfälla behöver rustas upp och föreningslivet stärkas.

-Vi vill inrätta en ungdomsgaranti som garanterar att ingen ungdom i Järfälla skall gå utan arbete eller utbildning mer än 90 dagar.

-Järfälla kommun kan visa vägen för ett mänskligare arbetsliv genom en arbetstidsförkortning. Medel avsätts för en förstudie under 2015 vilket ska leda fram till att försök med sex timmars arbetsdag påbörjas under 2016.

-Bekämpningen av arbetslösheten skall vara ett av de prioriterade områden.

Ansvar för Järfällas ekonomi

Vi vill skapa förutsättningar för att både öka kvaliteten i verksamheterna och bekämpa arbetslösheten. Utifrån detta föreslår vi att skatten höjs med 25 öre. Detta innebär sammantaget ett utrymme om satsningar på ca 36 miljoner kr. utöver koalitionens förslag.

Förändringar och tillägg till mittenkoalitionens förslag

Kommungemensamma mål.

Vänsterpartiet delar de föreslagna kommungemensamma målen.

Kommunstyrelsen.

– Den ökande oron i världen med förödande krig innebär att Järfälla kommer att ta emot fler människor som flyr från krig och förtryck. För att möta den utmaning som det innebär behövs en rad åtgärder och extra ekonomiska resurser. Kommunstyrelsen har det samordnade ansvaret och föreslås få utökad ram med 3 mnkr för detta.

– Förslaget att skapa ett näringslivsbolag bör utredas innan det bildas. Fokus ska vara att besvara frågeställningen varför ett fristående bolag är bättre instrument för näringslivsutveckling jämfört med andra samverkansformer med lokala företag.

– Förstudie av försök med sextimmars arbetsdag genomförs

– Inom ramen för det anslagna 3 mnkr för utredningar genomförs också följande kommunövergripande utredningar:

Översyn av det privata utförare inom kommunen.                                                                               Bilden: Bo Leinerdal, V:s kommungruppokt nov 14 146

Översyn av det privata utförare inom kommunen.                                                                               Bilden: Bo Leinerdal, V:s kommungrupp

Utredning om alternativ till pengsystemet.

En nämndövergripande beredning av förslaget att avskaffa beställare/utförarsystemet.

Barn- och ungdomsnämnden.

– Vänsterpartiet välkomnar förslaget att avskaffa beställare/utförarmodellen. De effektiviseringsvinster som väntas uppstå skall tillfalla nämndens verksamheter. Därför avslås besparingen om 6 mnkr. och en nämndövergripande beredning föreslås.

– För att återföra hälften av den borgerliga alliansens beslutade besparing tillförs nämnden 2 mnkr utöver koalitionens förslag, d.v.s. totalt 4 mnkr, för att öka pengen för fritidshem 6-9 år.

– De föreslagna utredningarna finansieras inom nämndens ram. Utöver dessa utarbetas en åtgärdsplan för att tillgodose det framtida behovet av lärare till kommunens skolor.

Kompetensnämnden.

– För att bryta den negativa trenden att Järfällas ungdomar väljer bort Järfällas gymnasier tillförs nämnden 2 mnkr. för utvecklingsinsatser inom IT området och/eller andra åtgärder som ökar gymnasiets kvalitet.

– En ungdomsgaranti genomförs som garanterar att ingen ungdom ska gå utan arbete, praktik eller utbildning. 2 mnkr tillförs för att komplettera och samordna insatserna inom garantin.

– För att möta ökade behov av vidareutbildning, för att  tillgodose ungdomsgarantin och ett ökat flyktingmottagande föreslås att den planerade volymminskningen för Komvux med 4,3 mnkr minskas med 2,3 mnkr.

Kultur-, demokrati och fritidsnämnden.

– För att bygga ut och minska köerna till kulturskolan tillförs nämnden 2 mnkr och för att halvera avgifterna tillförs 1,2 mnkr.

– För att öka servicen vid Ängsjö friluftsanläggning genom att åter bemanna bastu – och motionscentralen tillförs 500 t.kr

– Folkets hus i Kallhäll tillhandahåller samlingslokaler för en bred förenings- och kulturverksamhet. Äntligen erkänns verksamheten genom att tilldelas ett driftstöd. Vi föreslår att stödet ökas med 200 t.kr vilket möjliggör att finansiera en tjänst vid Folkets Hus.

– Studieförbunden gör ett viktigt arbete för bildningsverksamheten i kommunen. Det föreslagna återinförda ekonomiska stödet om 100 t.kr synes vara en symbolhandling. För att utveckla denna viktiga bildningsverksamhet föreslås ett anslag om 500 t.kr.

-För att biblioteken ska klara den ökande e-boksutlåningen tillförs nämnden 200 t.kr

Socialnämnden.

– För att öka de äldres trygghet och välbefinnande på ålderns höst tillförs nämnden 10 mnkr.

De kan användas till fler händer i äldreomsorgen, bättre schemaläggning, heltidsgaranti och andra personalfrämjande åtgärder som ökar kvaliteten i äldreomsorgen.

– Vänsterpartiet välkomnar förslaget att avskaffa beställare/utförarmodellen. De effektiviseringsvinster som väntas uppstå ska användas för att utreda och förstärka socialtjänstens arbete. Därför avslås besparingen om 4 mnkr. och en nämndövergripande beredning föreslås

– Kvinnojourens verksamhet i kommunen utgör en viktig del för att ge skydd och motverka mäns våld mot kvinnor. Vi vill förstärka deras arbete genom i ett första skede ett anslag om 500 t.kr

Tekniska nämnden.

– För att förbättra säkerheten vid kommunens gång- och cykelvägar genom belysnings- och andra åtgärder föreslås att 500 t.kr tillförs nämnden.

Sammanfattning av vänsterpartiets budgetförslag. Förändringar jmf kommunstyrelsens förslag.

Kommunstyrelsen Ökad kvalitet flyktingmottagandet +3 mnkr
Utredning innan start av näringslivsbolag – 1mnkr
Förstudie sex timmars arbetsdag +500 t.kr
Barn- o Ungdomsnämnden Ja till avveckla beställare/utförare-besparing till verksamheterna +6 mnkr

 

Fritidsverksamheten +2mnkr
Kompetenssnämnden Utveckla gymnasiet +2 mnkr
Ökat anslag Komvux +2,3 mnkr
Stöd till ungdomsgaranti +2 mnkr
Kultur-, demokrati och fritidsnämnden Kulturskolan minska avgifterna +1,2 mnkr
Kulturskolan, minska köerna +1 mnkr
Ökat stöd till studieförbunden +400 t.kr
Ängsjö motionscentral +500 t.kr
Driftstöd Folkets Hus i Kallhäll +200 t.kr
Ökad e-boksutlåning +200 t.kr
Socialnämnden Fler händer i äldreomsorgen +10 mnkr
Ja till avveckla beställare/utförare-besparing till verksamheterna +4 mnkr

 

Stöd till kvinnojouren +500 t.kr
Tekniska nämnden Säkrare gång- och cykelbanor +500 t.kr
Summa ”Reformer” 35,2 mnkr.

Investeringsbudget 2015 och plan 2016-2018

Vänsterpartiet har en övergripande syn på kommunens verksamheter som innebär att de skall vara i toppskick avseende tillgänglighet och standard. Det innebär generellt att medel skall finnas för detta i budgeten.

Järfälla kommun växer vilket ställer stora krav på att erbjuda kommunal och annan service i rätt tid och på rätt plats.

Det ambitiösa investeringsprogram som återfinns i budgeten är nödvändigt för ett växande Järfälla. Den kommunala kompetensen avseende projektering och stadsplanering måste hålla en hög standard.  Medel för att garantera detta bör reserveras i investeringsbudgeten.

Förändringar som vi föreslår är följande.

  • Förlängning av Växthusvägen utgår.
  • För att uppfylla riksdagens målsättning om att utöka tillgängligheten för alla bör ytterligare medel anslås för tillgänglighetsanpassning av byggnader och lokaler. Fastighetsavdelningen uppdras att utarbeta en plan för investeringarna och ange tidsram och kostnader.

Ekonomisk flerårsplan 2016-2018.

Flerårsplanen har sin utgångspunkt i vänsterpartiets förslag till nämndernas driftbudgetramar, investeringsbudget och skattesats för 2015.

I övrigt enligt kommunstyrelsens förslag.

Konkurrensplaner.

Vänsterpartiet föreslår att dokumenten Konkurrenspolicy och Riktlinjer för konkurrensförfarande upphör att gälla. Istället för att ange vilka verksamhetsområden som kan konkurrensutsättas ska nämndernas ange hur den egna regin skall utvecklas inom respektive område.

För Vänsterpartiet Järfälla.

Bo Leinerdal, gruppledare V:s kommunfullmäktigegrupp

Dela den här sidan:

Kopiera länk