artikel

289 000 unga vuxna i Sveriges bostadskö

Det är bråttom nu, att bygga hyresrätter, i Sverige och i Järfälla eftersom bostadsbyggandet har gått på lågvarv de senaste åren. Människor sugs som svampar till Storstockholm och Järfälla och det är hög tid att planeringen av nya hyresrätter nu börjar. Extra viktigt är det att det byggs bostäder som unga människor har råd att flytta till. Det är inte kul att bo kvar hemma som en övermogen gökunge, när man helst av allt vill flytta från föräldrarna. foto flerfamiljshusSamtidigt har vi kommunala bostadsbolag som ska se till samhällsnyttan och erbjuda hyresrätter som vanligt folk utan rika föräldrar har råd med. Det gäller även äldre och folk som vill skiljas. Det gäller studenter, inte minst de som i framtiden kommer att gå på Barkarby College som nu planeras.

Det är bråttom nu, att bygga hyresrätter, i Sverige och i Järfälla eftersom bostadsbyggandet har gått på lågvarv de senaste åren. Människor sugs som svampar till Storstockholm och Järfälla och det är hög tid att planeringen av nya hyresrätter nu börjar. Extra viktigt är det att det byggs bostäder som unga människor har råd att flytta till. Det är inte kul att bo kvar hemma som en övermogen gökunge, när man helst av allt vill flytta från föräldrarna. Samtidigt har vi kommunala bostadsbolag som ska se till samhällsnyttan och erbjuda hyresrätter som vanligt folk utan rika föräldrar har råd med. Det gäller även äldre och folk som vill skiljas. Det gäller studenter, inte minst de som i framtiden kommer att gå på Barkarby College som nu planeras.

Ett litet sidospår: Enligt Boverket fördes år 2012 nära 4 miljarder i vinst över från de kommunala bostadsbolagen till kommunernas kassor. Här i Järfälla har JHAB en mycket god likviditet och bra vinster. Det är inte pengar som leder till sänkta hyror för hyresgästerna utan en stor del går in till kommunen. Pengarna leder inte heller till nybyggnation i Järfälla, eftersom JHAB har gjort sig av med den kompetens de tidigare hade för att bygga nytt. Just nu formas Järfällas budget för 2015. Det är viktigt att partierna får signaler från medborgarna att hyresrätten är viktig.

För vi måste påverka politikerna att satsa på hyresrätter. Och hyrorna måste vara rimliga, så att ungdomar och andra klarar av hyran. Så är det inte idag. Och vi måste vara många som höjer rösten. Här kan du göra en insats! Du kan aktivera dig i Vänsterpartiet Järfällas bostadsgrupp (maila [email protected]). Du kan lyfta bostadsfrågan när du pratar med dina vänner. Du kan skriva brev eller skicka mail till en politiker. Om du bloggar kan du ta upp frågan där, eller på Facebook, Instagram eller Twitter. Ditt engagemang gör skillnad!

Dela den här sidan:

Kopiera länk