artikel

”Fler unga vuxna behöver aktiveras”

Vänsterpartiet Järfälla har i årets två valrörelser fått många nya kontakter, både bland nya medlemmar och sympatisörer och det är väldigt glädjande. Men som i många andra organisationer och partier så är det relativt få unga vuxna som är aktiva. På sikt är det riskabelt för det behövs yngre personer även i framtiden som kan fortsätta kampen för rättvisa, antirasism och socialism när de äldre försvinner. Hur kan man erbjuda en politisk verksamhet som attraherar yngre?

För att börja nysta i den frågan har Vänsterpartiet till sitt medlemsmöte på onsdag den 12 november kl 18.30 bjudit in Ung Vänsters riksordförande Stefan Lindborg (bilden). Hemsidan fick en intervju med Stefan inför medlemsmötet på Kallhälls Folkets Hus, plan 3:stefanlindborg-herrang (liten)

För att börja nysta i den frågan har Vänsterpartiet till sitt medlemsmöte på onsdag den 12 november kl 18.30 bjudit in Ung Vänsters riksordförande Stefan Lindborg (bilden). Hemsidan fick en intervju med Stefan inför medlemsmötet på Kallhälls Folkets Hus, plan 3:

Vad tänker du ta upp på onsdag?

  • Dels är det viktigt att man organiserar en verksamhet som är attraktiv för unga och unga vuxna, dels är det viktigt att lyfta upp frågor som berör unga i vardagen.

Vilka frågor är det?

  • Ett stort problem är när man ska flytta hemifrån. Det måste finnas tillgång till billiga bostäder som unga och studeranden kan flytta till. Det måste finnas hyresrätter med rimliga hyror som inte skinnar en.
  • En annan fråga är arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten är dubbelt så hög bland unga som äldre. Dessutom är anställningsformerna försämrade. Det har skett gradvis men en viktig punkt var när alliansen införde ett nytt begrepp, allmän visstidsanställning, och efter det behövde inte längre arbetsgivaren motivera vilka särskilda skäl som fanns för en tidsbegränsad anställning. LO-facken har inte heller klarat av att möta den här utvecklingen. Det krävs en stark vänster för att driva på för en skärpt lagstiftning så att fasta anställningar åter blir normen på svensk arbetsmarknad.

Dela den här sidan:

Kopiera länk