artikel

Mittenkoalitionen behöver prioritera och finansiera sina förslag

Den nya mittenkoalitionen i Järfälla bestående av S, C och MP, har presenterat en koalitionsplattform med 132 förslag. Många av dem kostar mycket pengar men koalitionen har inte skrivit hur de ska finansiera dem. Vissa förslag skriver man förutsätter dels en god ekonomi i Järfälla, dels hjälp med statliga medel. Dessutom är smått och stort blandat och tydliga prioriteringar saknas.

Men det är inget fel på förslagen och inriktningen men den långa listan har mer karaktären av julklappslista. För att få igenom många förslag behöver de stöd av Vänsterpartiet, inte minst för att klara finansieringen. V har öppnat för en skattehöjning i storleksordningen 25-30 öre. Om man är godhjärtad kan man beteckna plattformen för bred, med viss vänsterprofil men utan tydliga prioriteringar. Så här sammanfattar S plattformen på sin hemsida:

  • Minska klasstorlekarna i de yngre årskurserna.
  • Minska barngrupperna i förskolan.
  • Utred en giftfri skola samt ta fram en handlingsplan för detta.
  • Bilda ett näringslivsbolag tillsammans med Järfällaföretagen
  • Skapa 350 nya välfärdsjobb.
  • Öka antalet platser på äldreboenden.
  • Målet är 1000 påbörjade bostäder per år.
  • Kostnaderna för inhyrda konsulter ska minska kraftigt.
Hela plattformen hittar du här: https://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/jarfalla/Politisk%20koalitionsplattform.pdfvalet 14 Bosse 014

Hela plattformen hittar du här: https://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/jarfalla/Politisk%20koalitionsplattform.pdf

Vänsterpartiets Bo Leinerdal (bilden) kommenterar plattformen så här:  Vänsterpartiet delar i huvudsak innehållet i den politiska överenskommelsen mellan S, MP och C. Vi har inga problem med innehållet, dock med genomförandet och finansieringen.

För att nå verklig förändring krävs prioritering och kraftsamling. Vänsterpartiet presenterar på kommunfullmäktige på måndag den 20 oktober sina prioriteringar för den kommande mandatperioden.

Dela den här sidan:

Kopiera länk