artikel

S bildar koalition med mp och C

Efter veckor av förhandlingar är det nu klart. Som i landet i övrigt blev valresultatet oklart i Järfälla. Inget av blocken bildar egen majoritet och Sverigedemokraterna har fått en vågmästarroll. Men nu har S enats med mp och C om att bilda en koalition i Järfälla. Centerpartiet stängde dörren för V som villkor för att ingå i koalitionen. Socialdemokraten Claes Thunblad blir ny ordförande i kommunstyrelsen.IMG_1746

Efter veckor av förhandlingar är det nu klart. Som i landet i övrigt blev valresultatet oklart i Järfälla. Inget av blocken bildar egen majoritet och Sverigedemokraterna har fått en vågmästarroll. Men nu har S enats med mp och C om att bilda en koalition i Järfälla. Centerpartiet stängde dörren för V som villkor för att ingå i koalitionen. Socialdemokraten Claes Thunblad blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

Däremot blir det en valteknisk samverkan mellan S, mp, C och V. Skillnaden är att koalitionen styr medan den valtekniska samverkan handlar om fördelning av platser i kommunens nämnder och styrelser. Men koalitionen inleder också ett samarbete med Vänsterpartiet eftersom koalitionen inte får majoritet i fullmäktige av egen kraft. Därmed får också Vänsterpartiet en vågmästarroll.

Så här kommenterar Bo Leinerdal (V) uppgörelsen i ett pressmeddelande:

– Vänsterpartiet är nu ensam vänsteropposition i Järfälla. Det är bra för Järfälla att den åttaåriga borgerliga alliansen nu blir en historisk parentes. Genom att Vänsterpartiet ingår i en valteknisk samverkan så garanteras att Sverigedemokraterna ställs utanför allt inflytande i Järfälla.

Men vi beklagar att S och MP genom att utestänga Vänsterpartiet från nya styret gör en ”mittensväng”.

Järfälla står inför stora utmaningar. Kommunen har efter åtta års borgerligt alliansstyre bland den högsta arbetslösheten i länet. Skolresultaten har sjunkit och allt för många ungdomar väljer bort vårt gymnasium, Mälargymnasiet. Bostadsbyggandet har varit rekordlågt och antalet hyresrätter har minskat genom ombildningar till bostadsrätter.

Nu krävs en offensiv politik i Järfälla för arbete och välfärd. Vänsterpartiets uppgift blir att vara pådrivande för att Järfälla utvecklas till en kommun där allas rätt till ett arbete tillgodoses. Vi vill skapa ett Järfälla där vi håller ihop. Ett Järfälla där vi utvecklar vår kommun med framtidstro och en god välfärd – utan vinstintressen.

Vår vision är ett öppet, demokratiskt och mångkulturellt Järfälla. Vi bekämpar alla former av främlingsfientlighet och rasism i vårt samhälle.

Bilden: Bo Leinerdal

Dela den här sidan:

Kopiera länk