artikel

Engelska skolan startar non profit-skola i England?

Folkpartiet i Järfälla har satt upp affischer med budskapet Låt inte de rödgröna förbjuda privata skolor i järfälla. Internationella Engelska skolan som finns i Järfälla försöker nu starta en non profit skola i England. Där får man ej bedriva skolor som delar ut vinst. Det går tydligen bra för dem att bedriva non profit i England, men här går det tydligen inte.

I senaste numret av Skolvärlden berättas mer om situationen i England:

”Svenska skolföretag som försöker slå sig in på den engelska marknaden har fått det tuffare än väntat. De konservativas planer på att införa en skolpeng av svenskt snitt har hittills misslyckats.IMG_1859

”Svenska skolföretag som försöker slå sig in på den engelska marknaden har fått det tuffare än väntat. De konservativas planer på att införa en skolpeng av svenskt snitt har hittills misslyckats.

Det heter friskola här också men det är bara namnet som är det samma eftersom företag inte får driva skolor i England.

– Jag är orolig för att vi inte kan kontrollera vår egen expansion eftersom vi är allt för beroende av de friskolestiftelser som delar ut uppdragen, säger Jodie King, ansvarig för Engelska Skolans verksamhet i Storbritannien.

Hon ser just nu över arbetet med att starta den första och hittills enda svenska friskolan i England efter koalitionsregeringens reform. Den slår upp portarna i Suffolk i september. De som haft förhoppningar om regeringen skulle införa ett skolpengssystem, bland dem Kunskapsskolans grundare Anders Hultin och Engelska Skolans grundare Barbara Bergström, har hittills lämnats besvikna.

Frågan om att tillåta vinstdrivande företag att öppna skolor under ett Milton Friedman-inspirerat skolpengssystem är i England mycket kontroversiell. I koalitionen mellan konservativa och liberaldemokrater har de senare hittills sagt klart nej.”

Läs hela artikeln på https://www.skolvarlden.se/artiklar/brittiskt-motst%C3%A5nd-mot-friskolor.

Hemsidan bad Bo Leinerdal, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla kommunfullmäktige, om en kommentar till folkpartiets affischer:

–          Alla skattepengar som vi skattebetalare betalar ska gå till det som de är avsedda för, i det här fallet skolpengen. De ska inte gå till privata vinster. Engelska skolan vill nu starta non profit-skolor i England. Om de kan bedriva non profit-skolor i England borde de rimligen också kunna göra det i Sverige och i Järfälla. På sikt behöver Engelska skolan ombildas till ett non profit-bolag, men detta är inte någonting som behöver ske över en natt eller i höst, men på sikt. Folkpartiet behöver inte bli hysteriska, Engelska Skolan kommer att finnas kvar.

PS. Missa inte dagens torgmöte kl 16 på gågatan i Jakobsberg, som kommer att handla om feminism och arbetsmarknad. Riksdagskandidaten Nooshi Dadgostar medverkar.

Dela den här sidan:

Kopiera länk