artikel

Reformera hela utbildningsväsendet

Imorgon torsdag ordnar Vänsterpartiet Järfälla torgmöte på gågatan i Jakobsberg kl 16. Nooshi Dadgostar (bilden)är riksdagskandidat för V och kommer att delta och prata om bland annat tryggare arbetsplatser. Hon har varit aktiv i ”Alby är inte till salu” för att förhindra utförsäljningen av 1 300 allmännyttiga bostäder. Nooshi studerar juridik på Stockholms Universitet men arbetar i valrörelsen på Vänsterpartiet. Hemsidan ringde upp Nooshi för att höra lite kring vad hon tänker prata om på torgmötet.Nooshi 2

Imorgon torsdag ordnar Vänsterpartiet Järfälla torgmöte på gågatan i Jakobsberg kl 16. Nooshi Dadgostar (bilden)är riksdagskandidat för V och kommer att delta och prata om bland annat tryggare arbetsplatser. Hon har varit aktiv i ”Alby är inte till salu” för att förhindra utförsäljningen av 1 300 allmännyttiga bostäder. Nooshi studerar juridik på Stockholms Universitet men arbetar i valrörelsen på Vänsterpartiet. Hemsidan ringde upp Nooshi för att höra lite kring vad hon tänker prata om på torgmötet.

Hur kan man öka tryggheten på jobbet?

–          Idag är många visstidsanställda och det är inte bara unga, det kryper högre upp i åldrarna. Många som bildar familj har inte tryggheten i en fast anställning. Vi har fått en kultur som gör det lätt för arbetsgivare att stapla tillfälliga jobb på varandra hur länge som helst. Vi vill bryta den utvecklingen för vi tror inte det är bra vare sig för produktionen eller arbetstagarna. Vi vill ta bort begreppet allmän visstid ur lagstiftningen. Vi ökar tryggheten ytterligare genom att erbjuda alla som vill att få en heltidsanställning.

Hur ser du på löneskillnaderna mellan könen?

–          Vi vill öka bemanningen i offentlig sektor, där 80 procent av de anställda är kvinnor. Dessutom måste vi få bort löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Det är varken rättvist eller rimligt att kvinnor i genomsnitt under hela sin livstid ska tjäna 3,6 miljoner mindre än män.

Hur få ned arbetslösheten?

–          Skolan kan anställa många fler än idag. Vi ser den dåliga resultatutvecklingen i den svenska skolan. Svenskt utbildningsväsen måste avkommersialiseras. Allt handlar om att locka till sig rätt elever för att tjäna pengar. Privatiseringarna har inte gett de kvalitetseffekter som privatiseringsivrarna lockade med när de började sina kampanjer på 90-talet. Vi vill ta bort vinstinstresset.

–          Alliansen har dragit ner anslagen till Komvux. Få arbetslösa erbjuds utbildning av Arbetsförmedlingen. Nu måste vi öka antalet utbildningsplatser både på Komvux och på de yrkesinriktade utbildningarna. Vi vill också öka investeringarna i till exempel bostadsrenovering och bostadsbyggande. Vi vill att det byggs 18 000 lägenheter per år i Stockholms län. Det ger många nya jobb!

Dela den här sidan:

Kopiera länk