artikel

Jan Björklunds logik hänger inte ihop

Igår debatterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) skolan med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på SVT:s Agenda.

–          Jag håller med dig Sjöstedt om att vi ska inte ha riskkapitalbolag i skolan, sa Björklund.Jan Björklund

–          Jag håller med dig Sjöstedt om att vi ska inte ha riskkapitalbolag i skolan, sa Björklund.

Och det var väl det enda som de var ense om. Tidigare i debatten sa han att de små skolföretagen har inget kapital i ryggen och måste få ett överskott när de tar en risk och startar en skola. Men de enda som har ett stort kapital i ryggen är riskkapitalisterna. Björklunds resonemang hänger inte ihop.

–          Det är bra att Sjöstedt ger besked om att 300 000 elevers skola kan klappa igen om några veckor, ångade Björklund på.

Men han kommenterade inte att det idag vid ett antal tillfällen redan hänt att privata skolor klappat igen från en dag till en annan och gått i konkurs. Då ställs elever på bar backe utan förvarning. Sjöstedt sa att vinster i välfärden är Vänsterpartiets viktigaste fråga inför valet. Privata välfärdsföretag ska i princip vara avskaffade till år 2017, såvida inte de ombildar sig till icke-vinstgivande företag.

Vidare: De pengar som gått till vinster från skolan skulle istället ha kunnat gå till fler lärare, ökad fortbildning, högre löner och en mer jämlik och likvärdig skola. Vi vill ha ett system som elever och föräldrar kan lita på och som inte plötsligt kan innebära en skolstängning över en natt. Allafoto Jonas Sjöstedt skattepengar som går till skolan ska väl gå till eleverna och inte till vinster till ägarna? Idag så tar de privata skolorna pengar ur skolan och stoppar dem i skatteparadis. Det är det system som Björklund skapat.

Vidare: De pengar som gått till vinster från skolan skulle istället ha kunnat gå till fler lärare, ökad fortbildning, högre löner och en mer jämlik och likvärdig skola. Vi vill ha ett system som elever och föräldrar kan lita på och som inte plötsligt kan innebära en skolstängning över en natt. Alla skattepengar som går till skolan ska väl gå till eleverna och inte till vinster till ägarna? Idag så tar de privata skolorna pengar ur skolan och stoppar dem i skatteparadis. Det är det system som Björklund skapat.

Svenskt Näringsliv sa i ett reportage att det är djupt oroade med risken för ett vinstförbud. LO:s Kjell Rautio kontrade med att de enda som oroas är ägarna till de privata välfärdsföretagen.

För faktum är att det finns ett brett folkligt missnöje med vinsterna. Välfärden behöver alla pengar de kan få för att höja kvaliteten, utan att det ska försvinna vinster till privata fickor.

Dela den här sidan:

Kopiera länk