artikel

Träffa Féline på lördag!

Vänsterpartiet ordnar ett torgmöte på lördag den 30 augusti kl 12 på gågatan i Jakobsberg. Temat är välfärd – skola, vård, omsorg. Till mötet kommer bland andra Féline Flodin (bilden), som står som första namn på Norra länets landstingslista för Vänsterpartiet. Féline är ordförande för Kommunalvänstern och arbetar för närvarande som vikarie på Vänsterpartiets Riksdagsgrupp som politisk sekreterare.feline (1)

Vänsterpartiet ordnar ett torgmöte på lördag den 30 augusti kl 12 på gågatan i Jakobsberg. Temat är välfärd – skola, vård, omsorg. Till mötet kommer bland andra Féline Flodin (bilden), som står som första namn på Norra länets landstingslista för Vänsterpartiet. Féline är ordförande för Kommunalvänstern och arbetar för närvarande som vikarie på Vänsterpartiets Riksdagsgrupp som politisk sekreterare.

Vilka frågor är viktiga för dig?

–          Viktigast är att förbättra situationen för kvinnor i arbetaryrken, framförallt för undersköterskorna. Det största problemet nu är bristen på anställningstrygghet. Runt en tredjedel av personalen har vikariat i olika former, visstids eller vid behov (timanställda). Samtidigt  är många tillfälligt anställda och bemanningen är för låg, vilket ger en dålig och stressig arbetsmiljö för den fasta personalen. Det påverkar naturligtvis vårdkvaliteten och patienterna. Det blir en ökad press att hela tiden jobba med nya undersköterskor, som ska introduceras och sättas in i alla arbetsuppgifter. Medelåldern för en tillfälligt anställd är 35 år, så det är inte bara ungdomar det handlar om. En allt större del av personalen har utländsk bakgrund.

Vad tänker du tala om på torgmötet?

–          Äldreomsorgen fungerar dåligt. I många kommuner har man sålt ut all offentlig äldreomsorg, som där jag bor, i Upplands-Väsby. Här finns ingen offentlig hemtjänst längre. Jag vill också ta upp att lägsta lönerna måste höjas. Om vi ska höja vårdkvaliteten så måste landstinget bli en attraktiv arbetsgivare. Det är de inte idag. Få vill jobba i Stockholms läns landsting. De har sämre löner än andra arbetsgivare och hela vårdsituationen är kaotisk. Arbetsmiljön måste bli bättre och vi behöver fler sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor men också fler undersköterskor.

–          Till välfärden hör också förskolan. Arbetsgivarens syn på personalen behöver förändras generellt. Idag försöker man ersätta barnskötarna och bara ha förskollärare, vilket jag tror att kvaliteten blir lidande av. Barnskötare kan vara minst lika goda pedagoger med barnen. Storleken på barngrupperna måste minska. Många arbetsuppgifter läggs över på föräldrarna. Det behövs mer resurser till förskolan!

Dela den här sidan:

Kopiera länk